今日有個好朋友邀請我去尖沙咀食晚餐,話帶我去一間好特別嘅私房菜會所,叫做大同。原來呢間餐廳係由廣州大同酒家聯合創辦人經營,糅合傳統粵菜和傳統西餐和現代烹調方式,創造出一系列嘅創意菜式。我個朋友係佢哋之前係九龍城舊舖嘅熟客,所以佢好熟悉佢哋嘅菜單同埋服務。我哋今晚嘅菜單有五款食物,分別係俄羅斯沙律、法式龍蝦湯、嫩煎鵝肝、法式橙鴨同紅酒火焰煮提子。每一款都好精彩同美味,令我哋食到好驚喜。俄羅斯沙律係用新鮮嘅生菜、薯仔、雞肉、蛋、青豆同埋蘋果切成小粒,再拌上特製嘅沙律醬。沙律嘅口感既清爽又豐富,味道既酸甜又香滑。法式龍蝦湯係用新鮮嘅龍蝦頭同尾熬成濃郁紅色嘅湯底,再加入少少忌廉同埋白酒提升香氣。湯底濃郁而不膩,龍蝦肉彈牙而多汁,每一啖都好有海洋嘅滋味。嫩煎鵝肝係用最高級嘅法國鵝肝切成厚片,再用中火煎至兩面金黃。鵝肝嘅口感既香又滑,味道既甘甜又濃郁,真係一個好奢華嘅美食。法式橙鴨係用特選嘅法國櫻桃谷鴨切成大塊,再用特製嘅橙汁醬汁燒至入味。櫻桃谷鴨肉質香嫩而不柴,皮脆而不油,配上橙汁醬汁嘅清香同埋微酸,真係一個好平衡嘅菜式。紅酒火焰煮提子係用新鮮嘅提子放入細碗中,再淋上高級嘅紅酒同埋白糖。提子經過

紅酒火焰煮提子係用新鮮嘅提子放入細碗中,再淋上高級嘅紅酒同埋白糖。提子經過處理後變得更加甜美多汁,紅酒則變得更加香醇濃郁,兩者相互融合,真係一個好驚艷嘅甜品
除咗食物好味之外,我哋都好欣賞佢哋嘅服務態度。店員唔單止好親切關心我哋嘅需要,仲耐心地介紹唔同嘅食物,解釋佢哋嘅特色同埋做法。佢哋都好專業同有禮貌,即使店內客滿,都唔會顯得急躁或不耐煩。我哋覺得好尊重同開心。
大同私房菜會所係一間值得一試嘅餐廳,無論係食物質素、服務水平、環境氣氛都一流。如果你想食一頓創意又美味嘅私房菜,就快啲去試下啦!