2018-05-23
2075 瀏覽
每逢夾到時間都會想同爸爸媽媽一齊食多點晚餐,因為這已成為了生活中不可缺少的一部分今日爸爸在黃大仙附近收工..我同媽媽就去搵間舒服嘅餐廳等食⋯⋯餐廳門口非常氣勢逼人同好闊落...裝修帶有舊時年代的上海風但都算加入了摩登元素...坐位欣賞佢係比較寬敞所以爸爸媽媽坐得非常舒適見佢都有所不唔同坐位嘅組合!有大有小也不怕呢因為覺得呢度同上海婆婆有點似...經一Search之下原來上海廳真係 係旗下嘅一間餐廳!我諗食物是不錯的食物款式好多啊~睇睇Menu!原來...原來...原來...呢度係有素菜Menu呀!好特別啊!出面真係好少有素菜與上海菜合而為一嘅餐廳!雖然我冇叫素但真心都覺得吸引嘅!先來一份🌟上海小籠包 $36呢樣係我去到邊間食上海菜都會哪嘅野食!!!相信係即叫即蒸!上枱個陣熱辣辣...小籠包皮算薄同熱!輕輕咬一口!內餡真心唔夠多汁!多點就好了!因為肉汁係精萃之一!肉質方面都不錯唔太實我係幾喜歡嘅!佢同樣都有青瓜片在小籠包底唔怕痴住!一個人可以三至四粒喔另外媽媽點了🌟清炒河蝦仁 $112清清淡淡 岩晒鍾意食得健康嘅媽媽!蝦仁是一口可以吃掉的Size...因為清炒的關係可以帶出蝦仁的鮮味!雖
今日爸爸在黃大仙附近收工..我同媽媽就去搵間舒服嘅餐廳等食
⋯⋯
餐廳門口非常氣勢逼人同好闊落...
見佢都有所不唔同坐位嘅組合!有大有小也不怕呢
食物款式好多啊~睇睇Menu!
雖然我冇叫素但真心都覺得吸引嘅!
先來一份🌟上海小籠包 $36
呢樣係我去到邊間食上海菜都會哪嘅野食!!!
一個人可以三至四粒喔
另外媽媽點了🌟清炒河蝦仁 $112
清清淡淡 岩晒鍾意食得健康嘅媽媽!蝦仁是一口可以吃掉的Size...因為清炒的關係可以帶出蝦仁的鮮味!雖然我不太知道「河」這個字的意思!但呢味是可以解膩的!相反喜歡濃味嘅就不要點這個了!份量同價錢都是合理的
爸爸就點了🌟韭黃炒膳糊$92
呢個係出面唔係間間都整得好食!但爸爸就是愛點這個!鱔糊同韮黃都是一個絕配就如抹茶跟紅豆一樣!鱔糊一上枱熱到出了點微煙!火🔥喉十足!見到都想即刻食了!鱔糊份量都算多!食落覺得都幾厚身同爽口!好多汁啊!
配飯好好食!芽菜又少得入味!韮黃配埋上海廳既醬油炒埋一齊好惹味啊!最快清晒就係呢樣呢!
我地仲點左碗🌟雪菜肉絲湯拉麵 $48
呢碗係普通野但佢用黎配其他濃味嘅上海菜又唔錯Wor!! 仲開胃點!餸多返少少會開心D!麵偏淋身不算彈牙!但份量都係算大碗的!
最後點了三個都非常喜歡吃的🌟高力豆沙香蕉 $46
4粒大大粒!放入口都是熱辣辣!值得讚嘅係佢上菜速度好快!因為每樣野食都好熱辣辣呢
呢個豆沙香蕉炸得剛剛好!豆沙加左香蕉好喜歡!甜度適中剛剛好!一咬開好軟熟呀!蛋白皮好好吃!!推介!
論服務:成餐飯侍應不斷添茶!非常貼心!執野清理速度都好快手!
論環境:這裡非常舒適同充滿上海風格
論食物:價錢同質素成正比!
***茶位是$4位及有加一服務費
經過又順路可以一試喔!