2019-03-13
10 / 3 / 2019 @ 油麻地 三洋餐廳星期日晚同親戚食飯落了樓下餐廳炒了幾個小菜, 可能9點幾, 沒有太多客人, 所以食物好快就到齊, 而且碟碟都獲氣十足, 好夠熱!!除左套餐仲有是日推介, 不過因為係手寫餐牌而且下面有其他客人, 所以冇影到相。我地叫左個芥菜及第泡飯, 湯同飯分開上的, 湯好鮮甜, 好多送, 不過個個唔係好食內臟, 所以冇乜試.魚香茄子斑腩煲, 基本上每次都會叫, 魚香茄子香之餘咸味適中,茄子入哂味, 斑腩肉夠實, 皮唔會太厚! 蝦醬西蘭花鮮魷, 蝦醬好香, 鮮魷夠爽口!生炒骨,酸甜味十足! 而家炒得好香口, 送飯一流!蟲草花蒸滑雞, 雞堅係滑, 蒸得剛剛好!生滾牛肉粥, 綿綿的, 牛肉有少少一舊舊.汁燒牛仔骨, 有好多野菌配菜, 好香, 牛肉骨好食!每個送仲有老火湯或者飲品, 一家人一齊佞就岩哂! 阿媽可以休息之餘又可以食到住家口味ge飯~
芥菜及第泡飯
魚香茄子斑腩煲
蝦醬西蘭花鮮魷, 蝦醬好香, 鮮魷夠爽口!
蝦醬西蘭花鮮魷
生炒骨,酸甜味十足! 而家炒得好香口, 送飯一流!
生炒骨
蟲草花蒸滑雞, 雞堅係滑, 蒸得剛剛好!
蟲草花杞子蒸滑雞
生滾牛肉粥, 綿綿的, 牛肉有少少一舊舊.
生滾牛肉粥
汁燒牛仔骨, 有好多野菌配菜, 好香, 牛肉骨好食!
燒汁山珍牛仔骨