2017-03-22
今日難得屋企人入嚟元朗探訪,梗係帶佢哋食好啲。 西菁街嗰邊出名多嘢食,老豆就最鍾意食西餐,而媽咪就最鍾意環境靚嘅餐廳, 所以我就揀咗呢間《Forever友緣西餐》, 一次過滿足曬兩老嘅要求。由於我哋嘅開餐時間尚早,餐廳都未算擠滿食客, 一入去就見到一盞好華麗嘅水晶吊燈,餐廳裏面嘅玻璃可以望通出面嘅街道,感覺非常開揚。 入夜嘅時候天色昏暗,水晶吊燈就更顯得有氣派。我哋叫咗一個二人餐,另外加咗個意大利飯。呢度嘅二人餐價錢相當抵食,$488, 就已經有齊兩個頭盤, 兩個主菜, 同兩個甜品。先講吓頭盤【煙鴨胸沙律】, 煙鴨胸大大塊, 又唔會好咸, 沙律菜上面淋上日式麻醬,大人細路都鍾意, 而且沙律菜非常新鮮, 食落爽脆。另一頭盤【 酥皮肉餡批】, 肉餡味道唔錯, 餡料份量十足,但略嫌酥皮唔夠香脆, 如果可以更鬆化, 必定更好食。【 黑松露忌廉蘑菇湯】,一飲落口就可以飲得出係蘑菇打出嚟嘅味道, 加入忌廉後口感更滑溜, 而且黑松露味亦比想像中突出, 配埋脆卜卜嘅蒜蓉包,唔錯。主菜系列有【 美國頂級1855安格斯肉眼扒】, 呢塊肉眼扒牛味相當突出,肉眼扒煎得剛剛好,既唔會滲出血水, 肉質亦相當粉嫩。