2014-12-22 866 瀏覽
我喺上環附近番工,同事上Open Rice見到有得食歐洲大閘蟹,覺得幾特別,所以決定book位星期五收工拉大隊去食!由公司行去,只需要3分鐘的路程,幾好! 入到去,見到有分兩層,天氣幾好既關係,所以坐上層,係幾舒服既環境之下食飯真係不錯。我地每人叫左隻野生歐洲大閘蟹加迷你海鮮拼盤,等左一陣傾傾下計,重點終於到!個拼盤有青口、龍蝦同埋生蠔等等... 特別推介生蠔,海水味很重,十分新鮮,而青口都很新鮮,沒有腥味。食完「頭盤」之後,終於到主食 -- 大閘蟹! 我揀左公蟹,4両重~ 入到場,十分熱(仲出煙),先來幾張近拍的相,之後再打開蟹蓋。果一刻真係"嘩"左一聲! 因為真係好多膏! 但對手已經污濁左 所以熱唔到靚相 T_T (特別一讚的是: 蟹身十分白,店員將大閘蟹洗得十分乾淨,值得一讚)配上特製的醋之下,口感一流!! 終於可以一試歐洲大閘蟹!!在一輪瘋狂食蟹之後,店員就拎薑茶補番~ !! 十分細心!!所有同事食完都好滿意,下次都會再試!!

配上特製的醋之下,口感一流!! 終於可以一試歐洲大閘蟹!!
在一輪瘋狂食蟹之後,店員就拎薑茶補番~ !! 十分細心!!
所有同事食完都好滿意,下次都會再試!!
2014-10-09