2023-08-09
去完SOGO買野就過咗世貿揾野食,之前因為皮膚敏感一路都唔食得蝦🥲而家好返終於可以試吓「一幻拉麵」最出名嘅蝦湯拉麵,而家仲做緊8月限定優惠,一人前套餐$172買一送一,套餐包咗一碗自選拉麵、小蝦沙律、餃子同飲品,勁抵食👍🏻我地再加咗個薯仔沙律同叉燒飯,total 只係$292😛濃厚豚骨蝦湯味噌、幼麵食拉麵前飲啖湯先,香濃嘅豬骨湯入口充滿蝦油香,麵質軟硬適中,幼麵亦能掛上湯汁,兩大片嘅叉燒切得好薄身,亦比湯底嘅味道搶晒,變得較為普通辛辣味噌蝦湯幼麵建議唔食得辣嘅人唔好點呢個湯底,我試咗幾啖都真係有啲辣😛本身係食大辣之人😛辛辣味反而令蝦油味冇咁突出,兩款湯底各有特色小蝦沙律個人覺得幾好食,爽脆嘅椰菜絲加上芝麻醬同埋甜甜地嘅蝦乾仔,不錯的前菜餃子餃子正正常常,餡料多即煎皮脆薯仔沙律份量真係比較少,味道一般叉燒飯角切叉燒肉質比較乾,醬汁唔太夠,變咗碗飯有啲乾,普普通通,建議都係食返拉麵算😆📍一幻拉麵 (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓L3-07號舖人均消費:$150食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
濃厚豚骨蝦湯
味噌、幼麵
辛辣味噌蝦湯
幼麵
小蝦沙律
餃子
餃子正正常常,餡料多即煎皮脆
薯仔沙律
份量真係比較少,味道一般
叉燒飯
📍一幻拉麵 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓L3-07號舖
人均消費:$150