呢間中菜館名字就叫湘川滬,取至於湖南、四川、上海嘅地名。🌄 所以一嚟就可以食曬三地嘅地道美食,試下水準如何先。⁣⁣⁣🤤⁣⁣⁣小籠包($36)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣正所謂「越簡單嘅嘢,越難做出水準」,要試下一間上海菜嘅嘢水平,就一定要試吓小籠包。🧐 雖然賣相上好似冇乜特別,但係竟然比想像中更好。😀 佢嘅皮真係好薄,但係又唔穿,小心啲就唔會篤爆佢。😉 而入面真係有超大量嘅湯汁,再加豬肉相對較肥,口感就更加飽滿,真係唔錯。⁣⁣⁣👍🏻⁣⁣⁣醬炒年糕軟殼蟹($138)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣估唔到作為一間中菜館,都會有啲fusion啲嘅嘢食喎。😯 呢個醬汁雖然有啲偏鹹,但係夠曬惹味,正正可以彌補番年糕本身冇味嘅地方。😆 而且估唔到個醬汁同軟殼蟹都好match㗎。😌 軟殼蟹總共有三隻,切開後總共有六大嚿,一啲都無偷工減料。😌 每舊都充滿蟹肉,而且外層酥脆,內裡蟹肉鮮嫩得嚟又多汁,真係好豐富。⁣⁣⁣🦀⁣⁣⁣星級步步高陞高力流沙奶皇($60)[好味度:7/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣呢個高力入面唔係豆沙,而係奶皇,感覺幾有創意。🤩 而且係即叫即製,新鮮熱辣的!糖粉另上,自行加幾多都得。😗
小籠包($36)[好味度:8/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
小籠包

醬炒年糕軟殼蟹

呢個高力入面唔係豆沙,而係奶皇,感覺幾有創意。🤩 而且係即叫即製,新鮮熱辣的!糖粉另上,自行加幾多都得。😗 炸得外層少少脆,入面充滿流心嘅奶黃,的確係唔錯,如果有更多餡就更好。⁣😍
星級步步高陞高力流沙奶皇
小籠包