2021-08-10
我很多時候,都喜歡去Yoho嘅嚐仙,亨受一下食甜品嘅滿足感,今日下午亦如是。可惜今日碰啱有位小姐做我張單,就當堂有氣受多過享受!其實我睇嘅中醫,唔俾我食凍嘢,所以我落order個 “五色黑糖冰” 嗰陣,就要求走冰。點知小姐堅持拒絕,話公司規矩無得走冰。之前亦想要兩份仙草,因為只有四欵喜歡嘅選擇,但小姐亦係好誇張咁講: “一定唔得”!我話佢知,其實我食過好多次,之前兩個要求都冇問題。而且之前啲職員都好好,幾次都俾咗多啲水/糖水我,好解渴,唔使乾啃啲芋圓小丸子!但小姐話: “公司係唔可以,所以一定唔會做俾你囉!”小姐見我好堅持,佢話唔想同我鬧交,所以終於肯俾我走冰。原來落單嗰位職員,就係做甜品俾客同一個人。唔知佢係咪故意,今次個甜品,係乾到一滴水都無,我唯有乾啃,好委屈咁食完呢餐!真受氣!今時今日消費,原來消費者有咁多規矩要遵守!其實打開門口做生意,點解唔可以彈性一啲呢?客人食得開心的話,一定會多啲幫襯。下次如果再去,一定要睇清楚輪到邊個職員落單。講真,如果又係呢位 “乜都唔得小姐”,真係要走夾唔抖、唔想再貼錢買難受!