2010-05-17
男友話想行下廟街, 所以今日去左佐敦附近行街, 咁晚餐地點梗係鎖定佐敦油麻地一帶啦~唉, 我又要上網搵定餐廳先得(其實佢對食無咩要求, 講到底都係我呢個公主要求多多而巳)見到呢間有小籠包各式野食, 啱晒我呢個多心樣樣都想試少少既人啦~一於等我今晚來會一會你啦~我點左生煎包, 小籠包, 担担麵, 醉雞. 男友跟住叫了酸辣湯, 紅油抄手, 雞絲粉皮. 後來又追加了一個糖醋魚柳, 一個咸肉豆腐湯.好似叫左好多野食, 其實呢度全部都係細細碟, 生煎包及小籠包都係二只一份, 首先講小籠包, 真如其它食家所講皮好簿, 咬開好多湯汁, 但今次我叫左川味, 係有少少辣味, 但我唔鍾意, 還是傳統味既小籠包啱我多d, 生煎包沒有煎到餅底脆脆, 祇是一般而巳. 醉雞夠酒味, 但入口苦苦地, 相信同的酒有關, 而且的雞沒有味道, 麻麻地. 酸辣湯相信落了太多生粉, 好糊而且的料都不是太多, 不夠酸亦不夠辣, 唔收貨. 紅油抄手的餡入面有西芹, 所以我食左一粒其餘全部男友包尾, 但佢既醬汁沒有我期待應有既味道. 雞絲粉皮最離譜, 真係好細碟, 粉皮卷埋左一齊, 好厚而且一d都唔滑, 而且醬汁中食到類似味精既
好似叫左好多野食, 其實呢度全部都係細細碟, 生煎包及小籠包都係二只一份, 首先講小籠包, 真如其它食家所講皮好簿, 咬開好多湯汁, 但今次我叫左川味, 係有少少辣味, 但我唔鍾意, 還是傳統味既小籠包啱我多d, 生煎包沒有煎到餅底脆脆, 祇是一般而巳. 醉雞夠酒味, 但入口苦苦地, 相信同的酒有關, 而且的雞沒有味道, 麻麻地. 酸辣湯相信落了太多生粉, 好糊而且的料都不是太多, 不夠酸亦不夠辣, 唔收貨. 紅油抄手的餡入面有西芹, 所以我食左一粒其餘全部男友包尾, 但佢既醬汁沒有我期待應有既味道. 雞絲粉皮最離譜, 真係好細碟, 粉皮卷埋左一齊, 好厚而且一d都唔滑, 而且醬汁中食到類似味精既東西. 反而糖醋魚柳係我全晚最欣賞既一樣餸, 魚肉好滑而且無咩炸粉, 我好鍾意, 成碟清晒 (在此要多謝男友特別為我而點呢樣餸, 因佢自己唔食魚), 咸肉豆腐湯亦都祇是一般.担担麵亦沒有驚喜, 而且的湯味道怪怪地,
埋單二百三十幾元, 但男友話好似無食咩落肚 其實又唔可以話唔好食, 但全部野食都祇是做到一半出來.