2013-11-02 330 瀏覽
帶兩個鬼佬朋友去蘭桂坊睇鬼,所以隨便搵一間唔洗等位GE,咁啱經過無名, 見到價錢唔係貴咪入去囉,我同朋友 A 都係叫最普通果碗, 姐係七十蚊果碗, 我係揀左粗面GE, 但我唔知朋友 A 揀左咩面身,而朋友 B 就叫日本香蔥拉面, 同樣地, 我都係無注意佢叫左乜野面身!!我地傾左一陣計, 碗面就上嘞, 因為我知道自己同朋友 A 叫 GE 係同一碗面, 但唔知面身一唔一樣,咁我咪問個職員, 呢個係咩黎嫁?? 佢就答我: 啱嫁啦!!! 呢碗係你的!!咁我一向食野都唔會話特別挑剔多多, 咁佢話啱咪啱囉, 習慣性鐘意飲一啖湯先, 可能習慣問題,我個人比較鐘意 D 湯熱 d, 但我就覺得 D 湯只係比暖熱少少, 可能我唔識野啦, 可能人地會話湯太熱會影響左 D 面, OK , 唔緊要, 但個湯底唔好飲囉, 好鬼咸, 再配埋 D 炸洋蔥, 我覺得成碗面好咸!!記得有個大廚朋友講過, 係飲食界, 係一熱遮三醜, 宜家我覺得佢 D 湯唔熱, 顯得碗面就好難食嘞!!我再夾起 D 面睇下, 咦, 咁幼 GE!!! 我幫下朋友 A 果碗, D 面同我果碗一樣啊喎,再望下朋友 B 果碗, 咦, 粗咁多 GE!!
帶兩個鬼佬朋友去蘭桂坊睇鬼,

所以隨便搵一間唔洗等位GE,

咁啱經過無名, 見到價錢唔係貴咪入去囉,

再望下朋友 B 果碗, 咦, 粗咁多 GE!!!

雖然朋友 B 果碗係叫唔一樣款式, 但我諗面底唔會唔同啩, 你張餐單全部都係拉面, 只係面身有粗同普通之分, 唔係咁樣都有唔同呀??? 一係你就係菜單上面寫清楚.
70蚊的無名拉面
結果我宜家 GE 感覺就係, 我要粗面身, 你就比普通 GE 我, 我就會覺得你呢間得幾款選擇 GE 拉面店,
煮果幾款野都攪錯, 好唔專業囉!!  成間店得六個口味, 兩款面身, 都可以攪錯客人需求, 仲要已經用紅粗筆去剔, 都煮錯, 失敗!! 到底有無用心煮~~~~
或者可能係我攪錯, 可能真係 70蚊一碗面, 同 85 蚊一碗面 GE 面身係唔一樣,
咁我只能講一句, 咁 SORRY 嘞, 你張餐單無清楚, 而令我誤解咗你, 呢個已經係無得返轉頭 GE 印像嘞!!

最后, 原來唔單止我覺得唔好食, 連我個鬼佬朋友 A , 姐係同我叫同一款面 GE 朋友, 佢話碗面好難食, 佢話佢係好多國家都有食過拉面, 都未試過食一碗咁唔好食, 佢一樣覺得好咸, 朋友A仲話我好勁, 可以食哂成碗, 佢食左半碗就放棄了!!

點解難食我都可以食得哂?? 因為碗面我比左錢啊囉, 難食都係一次, 同埋如果我唔食, 咁我咪會肚餓囉,
再者, 好多落後國家 GE 人食唔飽, 想食都無得食, 所以, 我係唔會比自己浪費食物, 不過我就唔會再去無名, 唔啱我口味!!!

題外話/補充資料: 我地仲有叫炸墨魚軟骨同泡菜, 兩個鬼佬都話炸墨魚軟骨唔好食, 由其個醬, 咁始終鬼佬, 口味或者同亞洲人唔同!! 不過佢地不約而同地問我, 點解日本拉面會有泡菜, 乜泡菜唔係韓國GE 咩??? 哈哈, 我都真係唔識答佢!!!
2013-10-31