2016-07-12 328 瀏覽
成日聽個為食友人B講,the one有間食日式烏冬好食之餘又有甜品食,啲甜品以抹茶最出名同好食。講到咁,今日有機會黎會一會佢---宏呢間餐廳喺the one 5樓,唔算難揾,顏色繽紛嘅天花感覺好舒服,座位夠多又唔迫,以年輕人光顧為多小妹急不及待,又想食飯又想食烏冬,又想食甜品,最好有埋飲品啦!燒鱈魚飯套餐加海藻烏冬,配小蛋卷跟斯里蘭卡茶,呢個餐岩晒小妹!咩都有得食!正!燒鱈魚要等15-20分鐘,不過其實上餐都好快,相信係廚房密密燒,所以可以加快上餐時間上餐係一餐盤出,有燒鱈魚飯,有海藻烏冬,仲有個小沙律沙律菜新鮮,配酸酸甜甜沙律醋好醒胃個燒鱈魚飯,飯就用左日本秋田米,粒粒香軟煙un,鱈魚燒到外脆內滑,配合獨家醬汁加芝麻,但鱈魚份量略為小,有啲唔多夠喉海藻烏冬的確出色,烏冬由海藻粉加小麥造成,夠晒煙un有咬口,配合清甜海藻湯,好清新友人就叫左個咖喱豬扒飯,飯固之然好咬口,個豬扒薄薄但一啲都唔un,加埋有得揀嘅甜or辣咖哩,香濃,配飯食一流!甜品小妹揀左芝麻卷,好鬆軟,香濃芝麻味,中間嘅cream有芝麻粒之外一啲都唔膩,唔會好甜岩岩好,友人B的確好介紹!最後整多杯清新士多啤梨沙冰浪下口先~
上餐係一餐盤出,有燒鱈魚飯,有海藻烏冬,仲有個小沙律
沙律菜新鮮,配酸酸甜甜沙律醋好醒胃
最後整多杯清新士多啤梨沙冰浪下口先~香甜士多啤梨打成碎冰,不太甜但又夠晒果香,為呢餐飯作結岩晒!