2022-10-15 144 瀏覽
👧🏻細細個就喺誠記深水埗舊舖食過幾次,地點方便,當時仲有芋圓食。不過誠記原來已經搬咗去西營盤。為咗懷念下昔日味道,👦🏻👧🏻專程去咗中西區行下!其實餐廳地點都幾近西營盤站,食物加咗價,不過喺半山區嚟講都算抵食/合理👍🏻。🌟蟹粉小籠包臨近秋天,岩岩好係大閘蟹既旺季,梗係點個蟹粉小籠包🦀食下。小籠包皮薄晶瑩剔透,湯汁蟹味濃郁鮮甜。🌟去骨樟茶鴨一直以黎👦🏻都覺得樟茶鴨係一道好特別既菜式,可能係因為👦🏻少食既關係。樟菜鴨先將鴨加以帶有茶葉香味既滷水煮熟,再用油炸,所以👦🏻👧🏻食落口覺得外皮香脆,茶味香濃,香脆得黎鴨肉又保持到嫩滑既口感😛。想重口味少少仲可以點埋餐廳提供嘅鹽+麻油海鮮醬。🌟自家制湯雲呑清清地又想濕下口,緊係要叫啲湯食。一客湯雲呑份量都唔少,冇認真數但一定超過6隻。雲呑皮又薄又滑,餡料就緊係用咗白菜豬肉,調味適中又冇咩肥豬肉,抵讚👍🏻。🌟大排擔擔麵今次嘅澱粉質食物係炸豬扒擔擔麵,炸豬扒炸得鬆化,食落每一啖都有肉香,再點少少吱咗喺面層嘅蜜糖,咸甜交雜不錯不錯。湯底重花生味🥜,麵嘅質地亦剛剛好👍。

🌟蟹粉小籠包

🌟去骨樟茶鴨