2021-08-27
🇨🇳🇨🇳趁金鐘平日夜晚冇咁繁忙,就走咗去太古廣場食晚飯。呢間酒家食過幾次,覺得服務一流,環境一流,味道亦都很好😋😋,所以選擇再次光臨。不過很可惜,今次嘅餐飲體驗似乎令我們有點失望😟。我哋今次四個人去,發現只有兩位及六位用精選晚餐,其餘都是宴會菜譜,感覺有點不靈活🤔,於是我哋唯有點了兩份二人套餐。1️⃣化皮乳豬件伴海蜇🥓- 乳豬皮極脆,唔會有好肥膩嘅感覺🥰- 香口俐落- 海蜇調味較清淡,濃啲鹹多少少會更好🙂2️⃣是日例湯——合桃胡蘿蔔豬骨湯🫕- 冇味精- 新鮮滾熱辣- 表面亦都冇過多嘅油份,很好😍3️⃣天一聚三寶- 呢道菜有三部份- 第一係蟹皇扒帶子🦀- 帶子處理得幾好,爽口大牙得你又保持到佢嘅鮮味😌- 配蟹皇汁本身嘅配搭係幾好- 不過醬汁太過清淡,蟹味不濃之餘,亦都唔能夠將味道帶到帶子上🙁- 第二部份就係蠔皇原隻南非鮮鮑魚- 味道濃過上一層,有循序漸進嘅效果😯- 鮑汁好稠,好掛汁🤑- 不過鮑魚味道好苦,唔係果皮嗰種苦,而係真係苦,原因不明🤐- 第三部份係原隻北菇伴蘭花🥦- 西蘭花嘅草青味未去,因此未能吸收汁嘅味道🥴- 冬菇正常發揮4️⃣蒜片安格斯牛柳粒🐂- 我哋點咗兩個餐,係冇告知我哋嘅情況之下炒埋一
1️⃣化皮乳豬件伴海蜇🥓
- 乳豬皮極脆,唔會有好肥膩嘅感覺🥰
- 香口俐落
- 海蜇調味較清淡,濃啲鹹多少少會更好🙂
2️⃣是日例湯——合桃胡蘿蔔豬骨湯🫕
- 冇味精
- 新鮮滾熱辣
- 表面亦都冇過多嘅油份,很好😍
3️⃣天一聚三寶
- 呢道菜有三部份
- 第一係蟹皇扒帶子🦀
- 帶子處理得幾好,爽口大牙得你又保持到佢嘅鮮味😌
- 配蟹皇汁本身嘅配搭係幾好
- 第二部份就係蠔皇原隻南非鮮鮑魚
- 味道濃過上一層,有循序漸進嘅效果😯
- 鮑汁好稠,好掛汁🤑
- 第三部份係原隻北菇伴蘭花🥦
- 西蘭花嘅草青味未去,因此未能吸收汁嘅味道🥴
- 冬菇正常發揮
4️⃣蒜片安格斯牛柳粒🐂
- 我哋點咗兩個餐,係冇告知我哋嘅情況之下炒埋一碟上
- 份量有偷工減料之嫌,呢個做法令我哋覺得好失望🤕
- 牛柳粒本身質素OK,不過味道過於單一🤥
- 差一分惹味,成碟野得肥膩兩個字🤥
- 完全突顯唔到牛味,冇乜水準可言😔
5️⃣瑤柱蛋白炒飯🍚
- 太普通,炒得唔夠香口
- 味道唔夠
- 最差係啲瑤柱炸到燶晒,好韌好硬,食落去個口感一啲都唔好😥
6️⃣楊枝甘露及甜品薈萃🍨🥭
- 楊枝甘露調配得幾好,我好鍾意🤩
- 如果果肉可以多少少就更好
- 而芝麻糕味道好淡,芝麻餅就正常😀
總括而言,呢間餐廳嘅環境絕對係一流🥰,一路聽住我最鍾意嘅爵士樂🎼,享受住優質嘅服務。喺度食飯,絕對唔需要你操心,侍應會為你打點好一切🤵🏻;佢哋會時刻留意住你有咩需要,擰一擰頭佢哋就會主動走過來😄。不過食物質素方面,今次我覺得就差啲🙁,可能個大廚放假抑或另一啲原因,希望我下次食可以回復返水準。
埋單$2046包含加一服務費, 人均消費$511,中高等價位
地址:金鐘太古廣場地庫(金鐘港鐵站F出口)