2019-01-14 346 瀏覽
喺日本食過磯丸水產一直念念不忘。今日思鄉病發,一於要喺香港搵返一間差唔多嘅去回味一下日本嘅味道啦!一踏入焱丸水產之後有濃厚嘅日本味道同配合着日文歌,真係令人期待今餐飯。先來一碟刺身三盛再加甜蝦刺身。刺身三盛有三文魚、油金魚同帶子,刺身嘅口感非常好,口感好厚,好有肉質。同放題所食到嘅完全差九丈遠。甚至覺得比係日本食到嘅好。完全係重質不重量嘅典範!沙律我就食得多啦,但係配魚生嘅沙律我就未食過。覺得幾特別就叫左嚟食啦。依個配搭好fresh, 感覺好新鮮。雜錦天婦羅有蝦、青椒、南瓜、薯仔、洋蔥仲有件雞肉添。不油不膩,食落肚無飽飽濟濟嘅感覺。蘆筍煙肉牛油燒,洋蔥好似多咗少少,不過真係好香好香。跟住落嚟就到最期待嘅磯燒水產啦!就咁睇個樣未煮熟已經好吸引啦睇住佢慢慢熟,啲香味係咁飄呀飄呀出嚟終於有得食啦白蛤雖然外表細細隻,但係入邊每一隻都肥嘟嘟㗎,燒嘅時候加埋清酒落去一齊燒,變成咗清酒煮蜆。又有口感又夠香好好味呀甲羅燒係整個磯燒嘅重點!我夠膽講呢個甲羅燒係店嘅必食推介蟹膏味好香濃再配合蟹肉同蟹子,一啖過可以享受晒成隻蟹嘅精華,真係不得了!!一定要食!燒魷魚🦑魷魚本身都香口架,再配合佢個汁味道就更上一
刺身三盛+甜蝦刺身

先來一碟刺身三盛再加甜蝦刺身刺身三盛有三文魚、油金魚同帶子,刺身嘅口感非常好,口感好厚,好有肉質。同放題所食到嘅完全差九丈遠。甚至覺得比係日本食到嘅好。完全係重質不重量嘅典範!

焱丸海鮮沙律

什錦天婦羅

露荀煙肉牛油燒

蘆筍煙肉牛油燒,洋蔥好似多咗少少,不過真係好香好香。

跟住落嚟就到最期待嘅磯燒水產啦!
蟹味噌甲羅燒+烏賊磯燒
白蛤磯燒

就咁睇個樣未煮熟已經好吸引啦

睇住佢慢慢熟,啲香味係咁飄呀飄呀出嚟

終於有得食啦

蟹味噌甲羅燒

甲羅燒係整個磯燒嘅重點!我夠膽講呢個甲羅燒係店嘅必食推介

烏賊磯燒

燒魷魚🦑魷魚本身都香口架,再配合佢個汁味道就更上一層樓。

最後嚟一個龍蝦鍋!生嘅睇上面熟嘅睇下面
龍蝦鍋

龍蝦係見到鋪頭入面有個魚缸,新鮮撈上嚟架,肉夠彈口龍蝦味濃。新鮮食材果然係唔簡單。

我仲叫咗一杯柚子蜜,入邊有成五份一都係柚子非常足料。正!

正所謂一分錢一分貨,食材新鮮,份量足料,只要係好食,就會覺得物超所值
高度推介食焱丸水產來解思鄉之苦!
刺身三盛+甜蝦刺身
焱丸海鮮沙律