2018-03-09 31 瀏覽
新年前朋友專登whatsapp 我話食左黃埔呢間宏,個鰻魚好好食,我心諗向香港食鰻魚可以有幾好食?尋日去開黃埔乎近,我就去食下,間舖位置係向Aeon 後面九號水產內,望落有D似food court ,我叫左一set三味嘅迷你三彩定食,有蒲燒鰻魚飯、吞拿魚魚生飯及海藻烏冬,碗碗小小,可品嚐唔同滋味;扁扁地哋自製海藻烏冬,食落自我感覺良好,滑+彈嘅烏冬配上自家湯底,暖胃;吞拿魚魚生飯,魚生新鮮,配上沾沾地珍珠米,無得輸;蒲燒鰻魚飯,我朋友真係無介紹錯,條鰻魚油脂分部充足,燒得香甜美味,每口好似食緊滑蛋咁,碗飯啖啖都黏上鰻魚魚油及醬汁,未食完已追加客蒲燒鰻魚,去得相當盡;呢個定食還有沙律、小抹茶蛋卷及錫蘭紅茶,不得不提杯錫蘭紅茶,相當有水準,入口香醇,飲一口已令全個口腔都有香味,配合小抹茶蛋卷簡直將全餐推至高峰。

吞拿魚魚生飯,魚生新鮮,配上沾沾地珍珠米,無得輸;