2019-03-25
平時都是在香港島食串燒,因為質素好一點,但因為唔想成日過海,所以特別系Openrice尋找九龍區好味的串燒,見到尼間餐廳其中一個食評說可以與最愛的南亭比美,我當然要去試一試啦﹗星期五晚上7點半去到,因為訂左枱所以有位,之後有好多客walkin都無枱了。我地叫左沙律、帶子牛肉、厚燒牛舌、燒銀鱈魚、芝士雞翼、芝士年糕同燒牛肋肉,本人好喜歡南亭的燒牛舌,因為燒得好香好有牛味,平時一個人都會叫兩串,今次我地諗住叫兩串每人一串,職員提議我地叫一串兩個人share怕兩串太漏,這個溫馨提議我是欣賞的,但串厚牛舌真系麻麻,燒得唔夠香同埋中間唔熟有血水出。好失望,沙律只系一般雜菜淋上在超市買到的芝麻醬,帶子牛肉只系普通牛肉包住粒帶子,帶子燒到無出水,還可以,燒銀鱈魚一般,芝士年糕也是失望,塊紫菜上到枱已經系林左,南亭的芝士年糕上枱時是熱辣辣紫菜是脆身的。而燒牛肋肉是職員推介的,滿心期待,味道好,但太多筋,食既時候既感覺唔多好,最好食系芝士雞翼,外皮燒到香脆,味道亦很好,本來encore左,但職員漏左落單,因為星期五太多單,如果再落要多等半小時,所以我地就決定放棄埋單走了。可能期望太高,所以出來既結果麻麻
可能期望太高,所以出來既結果麻麻,這小店真的不能與南亭相比,只可以說是一間普通的串燒店。