2008-11-08
小金魚變成咗小病魚足足一個星期有多,剛剛呢個星期好d,見今日唔洗返工,就同魚媽媽出街搵食啦,補償一下食咗一個星期的白粥o既可憐魚胃(食到差點見到白色野都驚)。本嚟諗住同魚媽媽食和花亭,但係魚媽媽嫌行過去太子遠,以魚媽媽咁慳廉的性格又點會肯"打的"去吖(就算係小金魚比都係咁話),但係又唔想同魚媽媽食麥當當or肯基基咁,諗諗下就醒起屋企附近仲有間峰壽司喎,之前係銅鑼灣有食過,味道唔錯,於是就同魚媽媽游咗過試下啦。去到見到門口都有幾多人等位(個時只係2點幾到),我攞咗張飛都驚要等好耐(魚媽媽係老人家~邊肯等成個鐘頭只係為咗食餐lunch吖~~),不過都算好彩,我地等咗10分鐘左右就有位,仲要係迴轉位添hehehehe。好~~坐定~~揀野食....... 蟹柳壽司:第一次係銅鑼灣食的時候,覺得超好食,但係今次就一般般啦,size細咗,仲要變咗無味道,雖然比起街邊所謂蟹柳都算好好多,但係差咗就係差咗。三文魚腩壽司:小金魚覺得同普通三文魚壽司無乜分別,雖然叫腩但係就一d都無肥美的感覺,可能係因為切得太薄的關係,失去叫人覺得肥美的感覺,我好似見佢無普通三文魚壽司供應(定係我無為意~但係我就唔見迴轉帶
好~~坐定~~揀野食.......
三文魚腩壽司:小金魚覺得同普通三文魚壽司無乜分別,雖然叫腩但係就一d都無肥美的感覺,可能係因為切得太薄的關係,失去叫人覺得肥美的感覺,我好似見佢無普通三文魚壽司供應(定係我無為意~但係我就唔見迴轉帶上有啦),雖然價錢唔係貴,我記得大約好似是$12到啦,但係真係無食腩的感覺,如果當普通三文魚嚟食反而ok好多。
魷魚壽司:一般,無乜特別,不過尚叫新鮮啦。
火炙壽司:一碟有三件(鰻魚 + 帶子 + 三文魚),其實叫呢碟係因為魚媽媽話想食熟食的壽司,三件都係用火槍燒過個面再"查"汁係面,帶子最好食,因為夠厚身,鰻魚同三文魚就太薄啦,而且小金魚覺得三文魚都係生食比較好,熟咗會"鞋"口d,鰻魚太薄身就無口感。
鰻魚壽司:呢個比上面個個火炙鰻魚好好多,魚身夠厚,再加上個鰻魚汁較得唔錯,無一味死甜,而且上到枱仲微熱,食落口就唔會覺得好腥。
沙咀魚 & 炸蝦壽司+抺茶鹽:因為呢個係叫的唔係係迴轉上攞,所以上到嚟熱辣辣,不過魚本身就無乜味,就算加咗鹽都係咁。至於個炸蝦壽司就同和花亭差太遠啦,呢度就炸漿薄同和花亭好多,但係隻蝦身唔夠彈牙,而且我個人覺得和花亭落沙律醬比鹽配合,不過呢個係個人口味,不夠作準啦~~~
軟殼蟹 & 炸蝦手卷:熱辣辣原因同上,不過件軟殼蟹size相當細,藏係d飯入面差點見佢唔到,炸蝦就因為現炸,好熱辣辣,仲要加上呢度d手卷無落青瓜,我唔洗"了"都可以成個食矖,而d紫菜就尚脆,我覺得比壽司好食。(都可能係口味問題啦)
珍寶炸蠔:呢個係魚媽媽指明要點的,熱辣辣原因都係同同上啦,隻蠔都幾creamy又夠大隻同新鮮無腥味,而且個炸漿較得唔錯,唔會食到一口粉咁,成餐最好食都可以算係呢樣。
service方面,大致ok,雖然好似有d待應係日本人,但係用手指指的方式都落到單,再加上我地坐係近門口位,全部待應都係企係個度,要叫人都唔會太困難啦。
價錢方面,我地2個人食咗hkd215.00,lunch嚟講都算貴,不過叫做接受到啦~~~
不過我都係比較鐘意食和花亭多d囉~~~hehehehe