2019-09-27
對某部份人黎講,車仔麵係回憶,高峰時間有長長嘅人龍,企係一格格載滿唔同餸料嘅車仔前面,可以排隊個陣先決定麵同餸(要食菜就要點麵個陣講埋,店員煮麵就順便淥埋菜),又可以等店員煮好煮好碗麵先決定醬汁,你由頭到尾睇住自己碗麵‘誕生’,而係點菜過程當中,你係會同幫你煮麵嘅人有交流,我諗食物唔係一個回憶重點,過程先係令人懷念,依家有好多車仔麵店,但係大家只可以對住冷冰冰柯打紙落單。因為啞x有團購,之前又睇過雜誌報導店主嘅訪問,所以大手買入左現金券(可以食三次),打算試晒所有‘名菜’。我叫左廣島蠔椰汁泡飯,椰汁湯好香,無添加味精,怎至連蠔都無添加,我覺得似係就咁將蠔放入水淥熟,總之味道好raw,就知道係廣島蠔;周一腹當然抗拒唔到咖哩誘惑,叫左廣島蠔咖哩飯,佢嘅炸蠔同我嘅湯蠔同出一徹,應該無添加就上炸漿,咖哩味道超淡,質地好奇怪,只可以叫咖哩色玻璃芡;周一腹話南乳雞翼嘅味唔夠出,我就話剛剛好,因為我怕南乳味太出就變左好咸;炸豬手,無論賣相同口感都食唔出係炸,其實我都唔肯定炸豬手應該係爽口定軟身,呢個我放棄評論;一君炸蛋係鵪𪂹蛋,表面上左啲調味粉先炸,有啲味咁囉;我地叫左杯椰汁冰,我覺得比起某間專賣椰
我叫左廣島蠔椰汁泡飯,椰汁湯好香,無添加味精,怎至連蠔都無添加,我覺得似係就咁將蠔放入水淥熟,總之味道好raw,就知道係廣島蠔;周一腹當然抗拒唔到咖哩誘惑,叫左廣島蠔咖哩飯,佢嘅炸蠔同我嘅湯蠔同出一徹,應該無添加就上炸漿,咖哩味道超淡,質地好奇怪,只可以叫咖哩色玻璃芡;周一腹話南乳雞翼嘅味唔夠出,我就話剛剛好,因為我怕南乳味太出就變左好咸;炸豬手,無論賣相同口感都食唔出係炸,其實我都唔肯定炸豬手應該係爽口定軟身,呢個我放棄評論;一君炸蛋係鵪𪂹蛋,表面上左啲調味粉先炸,有啲味咁囉;我地叫左杯椰汁冰,我覺得比起某間專賣椰汁飲品店好飲,仲有,我地食一啖湯飯再飲一啖椰汁冰,發現只係熱同凍嘅分別