2019-04-24 436 瀏覽
今日(三)1930前去到,唔使等位。店舖唔係一般拉麵鋪L型咁客人圍著廚房坐既擺位,似日式料理店咁廚房喺好入,客人離遠見到廚房但又唔使食油煙。-我叫左最普通既特上原味豚骨拉麵,揀左硬 直麵。落單前睇到order紙最頂可以揀「特上」+$13,細字寫住會多加D配料,以為會點樣upgrade法,原來係要「特上」先有正常配料如紫菜味蛋等,否則就淨麵咁濟。同行人叫左特上魚介豚骨拉麵,要一般硬度既曲麵。原味豚骨拉麵既湯十分「原味」,食落無乜味,豚味又無,好淡。配料中,味蛋偏甜,木耳得幾條,而店鋪既主角豚肉(叉燒)意想不到地好好味,明顯係醃料好味,又醃得夠入味,味道似炭燒燒肉汁,相比碗清水般既湯底好100倍。麵底方面,我叫既硬直麵仲以為係一般拉麵店既麵,但食落超似出前一丁棒丁麵,而且麵身好幼,可能因為咁而覺得唔夠硬。同行人既曲麵粗度正常,似直少少既即食麵。-有一樣好特別嘅自助配料,就係生蒜。枱邊放左一甖剝咗皮嘅蒜頭粒,仲有一個壓蒜蓉器,因為我好鍾意食蒜,加上湯底好淡,所以落左生蒜,立即好味左好多。-總括來講一般,唔係好食,但係我接受,因為有好特別嘅生蒜。不過,原本$70-$8x 一碗就正正常常,但要加
總括來講一般,唔係好食,但係我接受,因為有好特別嘅生蒜。不過,原本$70-$8x 一碗就正正常常,但要加$13「特上」先有正常配料,就變得太貴。
個人來講可以repeat,但同行人就話冇下次。
2019-04-24