2012-12-13 1144 瀏覽
相約朋友食飯, 原先是決定去尖沙咀的分店食, 點知book位時話full了,o係openrice search下發現灣仔都有King Ludwig Beerhall, 仲好, 朋友正正就o係灣仔返工, 即刻book左8pm 2位。o係CWB搞掂晒要做的事後行到去灣仔只係7:15pm,去到門口同個waitress講book左8點但早到, 佢話唔緊要可以俾我地入, 太好了。入到去望望場地都算大, 有卡位但應該for 4-6人座的,我地2人被安排坐o係live band前面, 現場環境再加上live band的音樂,真係好嘈, 嘈到我聽唔到坐對面朋友講乜野=_="第一次食德國菜, 基本上唔知叫咩食, 對德國菜既認識只有腸,豬手, 德國啤,既然係咁, 就叫呢幾款野食啦^o^叫左個煙三文魚紀廉薯餅, 有2塊好似咁大既薯餅面頭鋪滿煙三文魚,呢個好好食呀, 薯餅配上煙三文魚o既口感好新鮮!!!再來1客德國腸拼盤, 因為比較貪心, 叫拼盤可以一次過試晒唔同腸嘛。個拼盤用左2塊煙肉&酸菜鋪底, 面頭就有3款6條德國腸,我地望左個menu的英文好耐都唔識係咩腸打咩腸, 哈哈。我覺得d腸冇咩特別, 口感比較

o係CWB搞掂晒要做的事後行到去灣仔只係7:15pm,
入到去望望場地都算大, 有卡位但應該for 4-6人座的,
真係好嘈, 嘈到我聽唔到坐對面朋友講乜野=_="
既然係咁, 就叫呢幾款野食啦^o^

呢個好好食呀, 薯餅配上煙三文魚o既口感好新鮮!!!
個拼盤用左2塊煙肉&酸菜鋪底, 面頭就有3款6條德國腸,
我地望左個menu的英文好耐都唔識係咩腸打咩腸, 哈哈。
我覺得d腸冇咩特別, 口感比較林, 可能我唔識食啦, 或者德國腸口感本該如此XD
最後就係好期待的豬手出場, 今晚之前我係唔食豬手的人,
但一場來到冇理由唔食咁出名的豬手嘛。
Waiter會幫我地將原隻豬手切件上碟, 好大碟呀!!!
坐隔離個婆婆拎住個menu問我地係咪呢個豬手, 我地話係呀,
佢就話以前o係德國食過都係咁大碟, 估唔到o係香港食返同德國一樣咁大碟~
大碟到2個人根本食唔晒...
豬手個皮超脆呀又唔算太咸, 如果要問有幾脆請俾脆, 我會俾爆脆XD
最後當然唔少得叫返杯德國啤啦, 麥啤~~~都易入口唔會醉。
朋友就叫左杯有薄荷o既cocktails, 其實我都唔知係咩來的,哈哈。
今晚餐飯真係幾好食, 環境氣氛唔錯, 但一晚內聽了至少7次生日歌=_="
原來咁多人同1晚生日都來這裡慶祝, 哈哈。
2012-12-12