2022-10-02
有時熱到無胃口,但係又肚餓,咁食咩好?咁就食涼皮同冰粉啦!@兩姊妹涼皮有限公司,近年已在香港涼皮界出咗名收工去買元朗店買外賣,老闆好好,免費省多碗芫荽俾我呢個荽人 🔮兩姊妹招牌涼皮 這個涼皮真係一試難忘, 寛粉皮滑lu lu入口好彈牙有嚼口,涼涼地,花椒麻辣味好正,我叫咗少辣都食到,嗰種麻味仲會慢慢再滲番出來,仲有黑醋酸酸地勁開胃,上面仲有好多其他配料,蔥花,青瓜絲,碎花生,脆腕豆,同我最愛既芫荽,撈埋一齊食,勁正呀! 🔮重慶涼麵 其實個汁底配料都係同涼皮差唔多,不過太后食麵,所以叫個涼麵俾佢.點咗BB辣,原來真係唔辣,不過依然有麻味.涼麵無涼皮咁彈牙,都算煙韌,個人都係鐘意涼皮多D 🔮椒麻雞 推,推,推!雞肉好嫩滑,醃得好入味! 入口又有冰涼感,個雞皮勁爽呀又唔覺得肥!麻辣味超正,後勁的更爽!份量仲幾多!我果晚好夜先去買,個椒麻雞仲特價,突然間覺得抵咗!very good! 🔮黑糖五彩冰粉 冰粉質地有D似台灣既愛玉,彈吓彈吓好得意!上面有青提子乾,芝麻,和黑糖漿!入口Q彈,又冰涼,黑糖香而清甜,恰好可以解咗之前既辣味!我覺得呢個甜品真係同之前既麻辣相映成趣呀!
🔮兩姊妹招牌涼皮
🔮重慶涼麵