2020-12-14
圓圓小姐係由一位嫁到香港的台灣人妻創立,第一間店「圓圓」是開在深水埗,開業約2年後才在銅鑼灣開設「圓圓小姐」。我第一次飲圓圓嘅時候係喺深水埗嘅創始店飲,一飲之後真係唔想飲返其他嘅珍奶🤤 好可惜嘅係今年年初深水埗店就因為各種原因而無做😭😭 所以都好耐無飲過圓圓喇🥺 今次去開港島就專登去銅鑼灣飲返杯,懷念一下~好彩味道都無變🤤•🥢 圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶 (微糖少冰) $30(大杯)圓圓珍珠即係黑糖珍珠+黃金珍珠~ 兩款珍珠飲落嘅口感差不多~但仔細咀嚼其實都分到,黑糖珍珠嘅黑糖香味好濃🌑而黃金珍珠就係單純嘅甜味🌕兩款珍珠嘅口感都好Q彈煙韌~而茶底方面有淡淡嘅炭燒味,烏龍茶味都好出,加埋奶之後飲落都好順滑!🤤仲有,奶茶同珍珠各自都幾甜,所以平時飲少甜嘅我多數都會叫微糖~但大家第一次飲嘅話建議最多都係叫少糖試咗先~•🥢 熱情鳳香優格晶球 $46 🥢 火龍葡萄優格晶球 $46第一次飲優格系列,其實係沙冰加乳酪同晶球,整體成個配搭都幾夾,不過呢個系列得大杯,所以飲完都幾飽😂 Order嘅時候,店員話係本身嘅果糖再加糖,所以我哋叫咗半糖~熱情鳳香嗰杯偏酸啲啲,但係天然水果嘅酸甜味,所以都好易接受,個人
🥢 圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶 (微糖少冰) $30(大杯)
🥢 熱情鳳香優格晶球 $46
🥢 火龍葡萄優格晶球 $46
熱情鳳香嗰杯偏酸啲啲,但係天然水果嘅酸甜味,所以都好易接受,個人都幾鍾意;火龍葡萄個杯就果味比較淡,感覺都無咩提子香😅 但兩杯都有好多果蓉,真材實料!
而乳酪就酸酸地,唔會好甜,但份量可以多返啲(之後睇返其他人影嘅相,發現佢哋嗰杯乳酪嘅份量好似會多啲咁😅)
晶球都好Q彈,同埋都幾多,飲到最後都仲有!
🥢 菠蘿青提果茶 $36
菠蘿同青提嘅味都出,茶底味道清香,估唔到兩種水果咁夾🤩不過頂層會有好多鮮榨果汁嘅泡泡,所以記得要攪勻先飲。