2020-11-17
突然好想食pancake, 記得九龍灣megabox 1樓的HoiHoi Pancake House, 放工後立即揸車去還心願。 估唔到星期一晚上都要排隊, 幸好都只是等了15分鐘就可以入座。 餐廳來自日本名古屋, 今次就等我試下這間人氣pancake店有幾好食先。 疫情之下餐廳的枱與枱距離都幾遠, 店員亦會將枱面消毒後才叫客人入座。 店內裝修簡約風格, 座位寬闊。HoiHoi的班戟分為兩款, 一款是近幾年大家都很喜歡的梳乎厘班戟, 而另一款是傳統美式薄餅, 一場嚟到我當然兩款都要試下,士多啤梨梳乎厘班戟$128、 目玉燒夏威夷班戟$108、 番石榴汁$38、 胚芽薑味燕麥奶咖啡$40。士多啤梨梳乎厘班戟~ 嘩! 重量級份量, 碟邊圍住甜美的士多啤梨,班戟鬆軟厚彈, 空氣感十足, 入口蛋香味濃, 再配上招牌楓糖和幼滑忌廉, 是我近期食過最有質素的梳乎厘班戟。目玉燒夏威夷班戟~ 一睇賣相已經贏曬啦, 面層外貌似荷包蛋, 其實是芝士忌廉和特製富士蛋黃,滿佈在整個班戟上, 滿滿的忌廉, 班戟口感鬆軟煙韌, 實在太好味。胚芽薑味燕麥奶咖啡~ 胚芽帶有口感,薑味 微微滲出、溫和的燕麥香味,咖啡味
胚芽薑味燕麥奶咖啡~ 胚芽帶有口感,薑味 微微滲出、溫和的燕麥香味,咖啡味較淡,細膩綿滑,滿口留香的感覺。
番石榴汁~ 鮮榨的石榴汁, 味道清香。
對我來說兩款班戟都很有質素, 雖然是重量級份量, 但因為太好食的關係, 食完也不膩, 反而有一種上癮的感覺, 所以我肯定好快又會再來。