2018-09-19 35 瀏覽
回家路上搵食中, 見到興華街錶位竟然有位泊, 唔理三七廿一泊咗先。泊完車行去揾餐廳,轉角位就見到呢間金滿都, 望入去裝修都好企理, 有卡位, 有好多張四人枱。今日真係我幸運日, 甘橋星期三 ,有特價小菜, 我哋就揀咗個秘製黑椒豬手煲。原隻豬手熱辣辣成煲上, 啲黑椒汁不停跳動,香噴噴刺激味蕾, 我最鍾意呢種溫度, 啲汁唔會一pat pat傑撻撻。朋友話試下呢個香茅烤豬肉生菜包, 起碼唔係碎濕濕食到周圍係, 35蚊咋,嚟到覺得好驚喜,啲生菜成四五層厚( 出面通常比一兩塊), 而且喺豬肉下面仲有粉絲托底, 加埋花生同䓤, 十分美味。香草蒜蓉牛油焗青口, 好香蒜蓉味呀, 食到我哋舐舐脷。加埋兩杯特飲,爽呀!呢個法式蒜蓉包配咖哩汁, 簡直驚為天人, 我夠膽講係我食過最好味嘅蒜蓉包, 內脆外軟熱辣辣, 理論上唔使點咖哩汁都好好食。最後叫咗越式蝦餅湯河, 佢用牛骨湯底 加上香料 ,所以啲湯好鮮甜, 蝦餅好足料有蝦味。食到頂住個肚俾都係三舊水, 好抵食,下次我要拉大隊,瘋狂咁叫蒜蓉 包!!!

2018-09-19
  • 蒜蓉包