早两日和朋友喺『雞功房』飯聚,食過我覺得真係好掂😋👍,新開只幾個月,環境新淨企理舒服,店員服務態度幾好,两位老板更加係熱情好客😄 我哋先嚟小食炸魚皮、炸蝦餅,我無諗過係即炸熱辣辣脆卜卜,覺得有啲驚喜;之後再上泰式汁鮑魚配雲耳、黃酒煮雞雜,鮑魚好好食,泰汁更令人食慾大開😍 雞雜喺香港好少地方煮得好食,重點係煮過雞雜嘅黃酒,超甜超好味,最後俾我飲到一滴無剩😆中途聽到有人打電話嚟訂位兼訂菜,老板話“你日日落嚟食雞,今晚食黑毛豬叉燒啦”……我聽完就問老板係咪要訂先有得食,老板話:等一陣燒多條俾你😋成餐飯最好係唔會令人好趕急(因為好多地方都一次過堆哂上枱,你想慢慢食傾吓計又攤到凍哂😒),我哋邊飲邊傾邊食,跟住又上豉油雞同蟹拑(我掛住食忘記咗影相😅),豉油雞係即浸,盛盤底仲有小火慶住,雞無咁快凍,雞肉超嫩滑一啲都唔會“鞋”,更特别係有滑滑腸粉典底,點住豉油雞汁食一流👍👍蟹拑好好食👍唔知似係咪加咗蝦滑之類,好鮮蟹味之餘好彈口食完雞之後黑毛豬叉燒就到。。食咗一舊我即刻同老板講 “真係無介紹錯👍👍超好味” ,夠入味有肉汁,有咬口得嚟又軟腍,無渣,帶有少少燶邊最正蟹泡飯和蟹拑是朋友提前預訂才有(only晚
蟹拑好好食👍唔知似係咪加咗蝦滑之類,好鮮蟹味之餘好彈口
蟹泡飯和蟹拑是朋友提前預訂才有(only晚市),所以就算飽咗八成都一定要食,蟹我只食咗拑,反而湯飯食2碗(又嗌飽😆),蟹湯實在鮮甜到不得了。。老板話蟹湯餚足幾個鐘一定甜👍😍
我和朋友們都大讚 『雞功房』,不論環境、服務和最重要嘅 “食物水準”都係高性價比,非常推介👍👍👍
黃酒煮雞雜
豉油雞腸粉
黑毛豬叉燒
蟹泡飯
黃酒煮雞雜
豉油雞腸粉
黑毛豬叉燒
蟹泡飯
  • 蟹泡飯、蟹拑、豉油雞腸粉、黃酒雞雜、黑毛豬叉燒