2018-11-02
一試,值得再試的佳牛美酒慶祝太太生日,當然要食餐好架啦。朋友介紹銅鑼灣一間新開嘅西日式燒肉店,位置方便,環境高雅,食物質素一流,一於訂位試試。今晚我哋一行四人,訂位時預訂了一支紅酒,餐廳會預早開定紅酒透氣,噉夜晚去到食飯嘅時候,紅酒就一定透足氣喇。一間與別不同嘅燒肉店,燒肉嘅功夫可以交由富經驗的年青廚師代勞,我哋只需坐定定等食! 店員介紹「極尚四人前」,好似都幾豐富,一於試試。前菜是沙律及北海道帶子,帶子味道鮮甜,煎得剛剛好! 跟住就係一系列嘅日本京都A5和牛,有牛板腱,牛三角,同埋牛肩胛肉,佢嘅口感有韌勁,帶油脂分佈平均,肉質細嫩多汁,雖然有啲筋但係一啲都唔韌。之後再來一個熟成美國頂級安格斯鑽石幻切牛舌,厚厚的感覺很特別,不似吃牛舌,肉質鮮嫩,好味!吃完一輪肉後,來個白酒牛油鮮露荀及自家製雪葩清清味蕾。之後重頭戲嚟喇,就係澳洲和牛M9+西冷牛扒,係最高級嘅牛扒,第一次試,真係回味無窮,牛扒是用備長炭燒的,備長炭燒牛排是佳牛的signature dish。牛排燒至剛剛好rare,大理石紋雪花分佈均勻,單單用舌頭上嘅溫度,即可以融化肉質上面嘅油分。而且肉味香濃,一試難忘。最後還有A5和牛
吃完一輪肉後,來個白酒牛油鮮露荀及自家製雪葩清清味蕾。之後重頭戲嚟喇,就係澳洲和牛M9+西冷牛扒,係最高級嘅牛扒,第一次試,真係回味無窮,牛扒是用備長炭燒的,備長炭燒牛排是佳牛的signature dish。牛排燒至剛剛好rare,大理石紋雪花分佈均勻,單單用舌頭上嘅溫度,即可以融化肉質上面嘅油分。而且肉味香濃,一試難忘。最後還有A5和牛配溫泉蛋飯。十分滿足的一餐高質燒肉晚餐。