2019-09-13
香港出名多美食 中西日法印… 多到你數都數唔哂既菜式但打正旗號「印尼」美食 就真係好少聽呢間餐廳位於銅鑼灣既中心地帶 店舖面細細 放左好印尼外賣糕點 俾大家外賣拎走 所以有個時刻我以為無得坐底堂食tim😅好在老闆 主動出門口熱情招待 仲好快安排左我地入內坐底 聽老闆講 餐廳係由老闆同老婆一齊經營 好有愛噢😍大部分食材 係直接由印尼入口 以正宗地道既手法烹調 所以出面好難食到😋先來「印尼四大天王飯」今次特意轉做蘭飯 正正中間 尖尖綠色既就係班蘭飯班蘭味道好清爽 但絕對清新 香甜配以 班蘭雞「雞肉十分嫩滑」 巴東牛肉「充滿濃濃香料味 牛肉巳經炆到好淋」 辣蕃茄沙甸魚「蕃茄酸甜 加上辣汁點綴 沙甸魚吸收哂醬汁精華」加多加多沙律「好濃郁花生🥜味道調配醬汁 好開胃」男朋友選擇左「原條魚花膠湯粉皮」魚係炸魚 食落完全唔覺 因為魚肉十分juicy 仲好細滑 想像唔到炸魚都做到咁既效果 份量仲要極大條花膠湯底 濃郁到不得了 好重膠質 花膠亦十分之厚配上粉皮 高級版既湯麵🍜 極度推薦👍🏻串燒又點少得呢「白鱔沙嗲串燒」坊間好少見 老闆話 佢地唔怕煩 唔怕程序多堅持將鱔起肉 去骨 即點即燒 由生鱔肉燒到熟
但打正旗號「印尼」美食 就真係好少聽
好在老闆 主動出門口熱情招待 仲好快安排左我地入內坐底
聽老闆講 餐廳係由老闆同老婆一齊經營 好有愛噢😍
先來「印尼四大天王飯」
今次特意轉做蘭飯 正正中間 尖尖綠色既就係班蘭飯
班蘭味道好清爽 但絕對清新 香甜
男朋友選擇左「原條魚花膠湯粉皮」
花膠湯底 濃郁到不得了 好重膠質
花膠亦十分之厚
配上粉皮 高級版既湯麵🍜 極度推薦👍🏻
串燒又點少得呢
「白鱔沙嗲串燒」
坊間好少見 老闆話 佢地唔怕煩 唔怕程序多
堅持將鱔起肉 去骨 即點即燒 由生鱔肉燒到熟 唔會為左快d上菜 將鱔肉預先整熟再燒 好有心機 好有原則既店鋪👍🏻👍🏻
鱔肉肉汁多唔再講 仲要燒到皮脆肉嫩 十分惹味🥳
前者 咖啡偏甜 配以涼粉好消暑
後者 老闆推薦 箭葉橙係由印尼入口 好少見 但香氣獨特 味道有點似檸檬 但又無咁酸 好有特色😁
女人食甜品 係另一個胃
朱古力蛋糕 及 班蘭糕
朱古力蛋糕鬆軟 濃郁
甜度適中
班蘭糕又一必點食物 班蘭味香濃 配以椰漿🥥
糕點亦嚥韌 好好味😚
餐廳食物十分出色 好有印尼特色 係香港比較少見既菜式之一
老闆係個好溫柔體貼既男人噢🥰❤️ 好有心機向客人介紹印尼菜既特色 每次上菜 都會介紹菜色做法 亦會問客人意見 睇下可以點改善菜式
老闆知道我地就結婚 仲同我地分享夫妻相處之道 希望我地學到啦☺️
係一間超有愛既餐廳🥰