2024-06-25 98 瀏覽
其實絕大部份茶餐廳既早餐, 款式同味道都唔會相差太遠.  而正正呢間茶棧, 喺正我屋企樓下, 我貪方便, 所以選擇幫襯左佢幾年.直至今年五月二十七日呢一日, 而我亦同樣喺呢一日選擇唔再幫襯呢間茶餐廳.呢間茶記, 早餐食物質素一般, 唔會有驚喜, 收費亦都只係市價, 唔覺貴, 亦唔係平. 但係啲樓面同埋有個相信係老闆既瘦男人, 服務態度就非常之惡劣.都係果句, 唔係貪方便, 我唔會揀佢.幫襯左幾年, 都眼見有幾個客日日會去幫襯, 可能同我一樣心態卦; 貪方便. 而其中一個客我印象好深刻, 佢行動不便.之前見佢都仲可以行路入餐廳食野, 但係最近就變左要坐輪椅. 而自從佢用左輪椅去餐廳食早餐之後, 相信係老闆果個男人, 日日就大聲喝個輪椅客. 但係個輪椅客照舊沉默, 食完就即刻走, 完全無比任何麻煩餐廳.到左五月二七日朝早七點左右, 我見住個輪椅格話想入去幫襯既時候, 個男人就趕個輪椅客走, 話無位招呼佢.我當時喺現場食緊早餐, 舖頭入面仲有大把位.結果個輪椅客真係離開左無入去.一間咁唔友善既茶餐廳, 我唔會去幫襯.希望個輪椅客唔好比啲衰人嚇親.
都係果句, 唔係貪方便, 我唔會揀佢.
我當時喺現場食緊早餐, 舖頭入面仲有大把位.
結果個輪椅客真係離開左無入去.
一間咁唔友善既茶餐廳, 我唔會去幫襯.
希望個輪椅客唔好比啲衰人嚇親.
2024-05-27
5 分鐘 (堂食)