2023-08-14
七月時拉麵癮發作,又見OpenRice 上面一郎拉麵的好評都頗多,位置喺尖沙咀又方便,而且仲有個睇落性價比好高嘅餃子放題,便與男友結伴到一郎拉麵進食。而呢個食評係我拖到八月先寫嘅。1.服務態度一般😵💫由於係八點幾去食,舖頭入面四張大枱都有人坐緊,所以要同另一對情侶搭枱。叫完拉麵等待途中隔離嗰枱客走咗,就問服務員可唔可以調隔籬枱。因為兩對唔熟嘅情侶坐埋一齊有啲尷尬,加上筷子同埋水都係佢哋嗰邊,我哋伸手嘅時候都會打擾到佢哋,咁個位置咁逼,大家都唔方便,想調位都好合乎情理姐。點知個服務員以「一陣間都會好多人食,就算調咗位之後都係要同人搭枱」為由拒絕咗我嘅請求。加上佢就企喺我哋前面,見到我哋拎筷子同水咁唔方便都無主動幫我哋拎,淨係喺度睇,態度欠主動。😓2.味精湯底🤢本身就係因為見佢有咁多好評所以都懷着好大嘅希望去食,咁我就叫咗碗黑郎君,男友就叫咗赤郎君。飲完第一啖湯之後,我同男友即刻面有難色咁相視而笑,個笑係苦笑,大家都對呢碗嘢嘅味道心照不宣,我嘅腦海中就即刻有個直升機🚁嘅聲,因為伏伏伏伏伏,伏呀!咁我都無謂花費咁多筆墨去講佢嘅味道,因為佢就係一碗味精湯底,黑郎君仲衰過出前一丁黑蒜油味,開頭
1.服務態度一般😵💫
2.味精湯底🤢
本身就係因為見佢有咁多好評所以都懷着好大嘅希望去食,咁我就叫咗碗黑郎君,男友就叫咗赤郎君。飲完第一啖湯之後,我同男友即刻面有難色咁相視而笑,個笑係苦笑,大家都對呢碗嘢嘅味道心照不宣,我嘅腦海中就即刻有個直升機🚁嘅聲,因為伏伏伏伏伏,伏呀!咁我都無謂花費咁多筆墨去講佢嘅味道,因為佢就係一碗味精湯底,黑郎君仲衰過出前一丁黑蒜油味,開頭有少少黑蒜味,之後都好似飲緊水咁,毫無層次感可言。而男友叫嘅赤郎君係好過黑郎君少少嘅,但只係少少囉,辣又唔係真係好辣,食完都唔知自己食咗啲乜,都係味精湯,麵條就同你平時喺超市可以買嘅嗰啲差唔多。
3.抵食餃子放題?🥟
見佢餃子放題好似好抵都係我哋其中一個去食嘅原因。餃子質素不過不失啦,放題係抵食嘅,味道都好過拉麵嘅。但係食完之後我喺度諗,點解一間拉麵店要攞餃子放題來做噱頭,係咪佢都知道自己嘅拉麵真係好難食?🤔而一間拉麵店嘅餃子仲好食過拉麵,咁不如改名叫一郎餃子算啦。
總而言之食完之後我唔會再亂咁喺香港度搵拉麵食,都係食返之前食開嘅嗰幾間好過,完全唔知點解可以有咁多好評,唔知部份好評係點嚟嘅呢?😄對拉麵質素有要求嘅大家都無謂花費時間金錢去呢間嘢度食。🫣