2017-08-09
之前肉餅哥喺荃灣打響名堂嘅時候已經好想去食,但一直未有機會,而家居然嚟到大圍開分店,咁我再無藉口唔去試啦!今日就試左 金沙蛋黃肉餅(蒸)+$2配菜飯。肉餅嘅造型設計我覺得都幾可以吸引到人嘅食慾,金黃色嘅咸蛋黃令人馬上諗到香口,可口; 肉餅蒸得啱啱好,入口仲有一種軟滑嘅感覺豬肉夠香,再配上撈飯食一流嘅金沙(咸蛋),的確唔錯,如果d咸蛋可以再咸d香d就更正喇 另外,我試咗幾啖友人點嘅流心芝士肉餅(煎),我哋兩個食完第一啖之後,即時望住對方咦!有驚喜喎!肉餅煎得好香脆,芝士仍然係軟心,真係估唔到中式肉餅同西方嚟嘅芝士都可以咁夾,無遺和感,讚!呢個肉餅餐我加左$2配菜飯,我覺得選擇配菜飯係會食得舒服d,始終食咁大塊肉,有返d菜落肚平衡下係好事,會更容易食晒個餐,避免做大嘥鬼 (講真,店家比嘅飯量一d都唔少,甚至乎可以話係偏多 ,我諗呢個份量係相當適合從事勞動工作量大嘅朋友去食,一定夠飽肚!)P.S雖然我今次就無試到網上有負評嘅肉餅款式,唔知道係咩味道,但係我自己個人都好佩服老闆咁勇敢嘅創意,將一樣食材融會貫通,製作成變化萬千嘅款式,繼續努力吧
今日就試左 金沙蛋黃肉餅(蒸)+$2配菜飯。