2024-07-07 4629 瀏覽
其實我哋都唔多食自助餐,不過6月係父親節,見kkday又有海洋公園萬豪酒店嘅自助餐買一送一優惠,而且同事食過都話唔錯就決定試下啦!自助晚餐得一個時段,由18:30開始,可以食到22:00,足足有3個半鐘,絕對夠時間食到捧住個肚走🤗•大概介紹下特別嘅款式:•📸 龍蝦 (可配紅咖喱汁/辣椒豉油/芝士汁)最多人排隊嘅就係任食龍蝦🦞 雖然每人每次只可以攞半隻,所以有啲長龍,但係勝在不停refill,食到後半段其實都唔使排隊😆 啲龍蝦係原隻烚/蒸好擺到成座山咁,師傅會將龍蝦斬半擺上你隻碟~仲會扑開啲龍蝦鉗,食起上嚟好方便!啲龍蝦食落微暖,而且食到鮮甜味,龍蝦肉嘅肉質仲好彈牙!好彩嘅話仲有好多龍蝦膏😍🌟推薦度:9/10•📸 陳皮蒸鮑魚 🥇📸 磯燒凍鮑魚🥈📸 蠔皇鮑魚花膠鵝掌🥉鮑魚嘅煮法已經有3款,我哋試勻晒之後覺得3款都好食嘅,但最好食就係蒸鮑魚,一籠一隻,熟度啱啱好唔會韌👍🏼 其次嘅凍鮑魚係擺咗喺沙律冷盤櫃嘅,一碟有三件(半隻)左右,味道似零食帆立貝嗰種甜味,再加少少酸味,食落好開胃!而蠔皇鮑魚個口感都係好腍嘅,不過就略嫌唔夠入味~🌟推薦度:8.5/10•📸姬松茸蓮子燉瘦肉燉湯都係幾受歡迎嘅一樣

大概介紹下特別嘅款式:

📸 龍蝦 (可配紅咖喱汁/辣椒豉油/芝士汁)
🌟推薦度:9/10

📸 陳皮蒸鮑魚 🥇
📸 磯燒凍鮑魚🥈
📸 蠔皇鮑魚花膠鵝掌🥉
🌟推薦度:8.5/10

📸姬松茸蓮子燉瘦肉
燉湯都係幾受歡迎嘅一樣,裝好一個小盅,每個入面都有啲湯料(姬松茸、蓮子、瘦肉、杞子等),湯燉到幾濃味,但飲落唔會好鹹,清清地都幾唔錯!
🌟推薦度:8/10

📸 刺身:八爪魚、帆立貝、赤蝦、油甘魚、池魚、希靈魚
刺身有6個選擇,最推薦係帆立貝同赤蝦,帆立貝切得幾厚,幾鮮甜;赤蝦好大隻,同樣鮮甜彈牙;不過另外幾款魚刺身就普通啲~
🌟推薦度: 7.5/10

📸 凍蟹腳
凍蟹腳唔細隻,都好易拆好一隻隻蟹腳肉出嚟,但有啲蟹腳海水鹹味太重🥲
🌟推薦度: 6.5/10

📸 焦糖燉蛋
喺眾多嘅甜品入面,我哋同屋企人都認同呢款係最好食~ 燉蛋夠蛋香又唔會好甜,上面嘅焦糖夠香,脆脆哋而且厚薄適中,唔會因為擺耐咗而融晒/變韌👍🏼
🌟推薦度:8.5/10
💭 蛋糕/甜品款式都幾多,但大部分都比較甜,唔算好出色🫢 其他可以encore嘅甜品:芝麻馬卡龍、Brownie🍫、雞蛋仔😋

📸 雪糕
一入門口就見到旋轉雪櫃,入面放晒雪糕杯同雪糕批,雪糕杯都有幾個牌子,當日就有Häagen-Dazs嘅士多啤梨味&雲尼拿味&抹茶味、Dreyer's嘅D’collection Belgium Chocolate 、Mövenpick嘅薄荷朱古力味同椰子味等。