2021-10-09
高質牛腩牛筋,誠意推介,俾老闆對牛腩嘅執著熱誠感動而食。老闆貌似有叫過人試食,可惜無我份…🤣-🍜 🐄 牛腩河 $60如果無判斷錯誤,老闆用了集爽腩和坑腩於一身的挽手腩。挽手腩是筋膜連軟膏都有的部位,層次分明,一層筋,一層肉,一層油花,四面都是軟膠質。加上老闆聲稱用🇭🇰本地牛,高質的肉自然收高質價錢,值不值得就見人見智了。肉好食,客覺得整體好食與否,分野就在湯底,特登叫咗吸汁嘅河粉。湯底並不是傳統的八角,味道比較清淡,配菜有木耳蘿蔔,若不是欣賞到牛腩嘅用心,的確會大大減分。🍜 🐮🦵🏻牛筋河套餐 $90牛筋炆得入口即融,無誇張,無牙都食到嗰種淋。我和陳AA覺得特別⭐️但若街坊食開有咬口的,未必會喜歡這種牛筋。陳AA作為一個二十幾歲麻甩佬,的確嫌清淡湯底到喉唔到肺,學媽媽咁講男仔就係鍾意食濃味野💁🏿♂️若湯底得唔到大眾嘅芳心,就有點kick手了。🍹跟餐 洛神花雪梨茶酸的🌸洛神花味,飲不到🍐雪梨味,唔知係唔係現成,但清熱解渴。💦🐄 跟餐 五香牛展,🥚滷水溏心蛋普通,和市面的牛展同雞蛋無太多分別,雞蛋的確係糖心。🥫枱面有好多調味料,有蔥有炸蒜有黑蒜油有鹽有豉油,可以自己調校味道。湯底加咗黑蒜油之後
🍜 🐄 牛腩河 $60
🍜 🐮🦵🏻牛筋河套餐 $90
🍹跟餐 洛神花雪梨茶
🐄 跟餐 五香牛展,🥚滷水溏心蛋
普通,和市面的牛展同雞蛋無太多分別,雞蛋的確係糖心。
🥫枱面有好多調味料,有蔥有炸蒜有黑蒜油有鹽有豉油,可以自己調校味道。湯底加咗黑蒜油之後冇咁淡🤩
小插曲係有個阿姐想食咖喱牛腩,但係唔記得咗邊隻牛腩,淨係話爽嘅有肥嘅,老闆話唔知佢講邊種,但可以根據佢口味整俾佢食,我覺得老闆真係想人欣賞佢嘅牛腩。唔知道將來老闆會唔會繼續堅持,定係要向大眾嘅口味同灣仔鋪租屈服,但係佢嘅熱誠最少有一刻存在過。