2023-03-31
👍🏻三哥酸菜鯛魚米線 $52三哥近期新品,新出嘅酸菜魚湯底有粗酸菜、辣香蘿蔔乾、泡椒碎、指天椒等預設係5小辣程度,可以on top再加辣(加10小辣至特辣)🌶️我地嗌咗預設5小同加辣中辣比較下😎中辣冇平時麻辣中辣咁辣,湯底偏酸,大概3小左右個人口味覺得default好嘅5小辣啱啱好😌酸中帶微辣,酸菜味道非常突出又食到少少魚鮮味,好開胃太辣反而影響咗本身湯底味道,唔建議加太辣酸菜比起平時個種多葉啲,好夠酸辣香蘿蔔乾有驚喜,口感爽脆,辣就唔係好辣,反而甜甜地,同酸菜湯幾夾,畫龍點睛🤪不過預設辣度冇得走辣,另外酸菜同辣香蘿蔔乾係湯頭入面,所以都冇得走-鯛魚片幾大塊,連魚皮位,肉質爽滑脆身有彈性,夾起魚肉唔會散/霉,冇腥味近魚皮位會有極少量骨,要注意另外自選1-3款食材,$52已包咗一款$6食材 (不同地區分店會平/貴$1-$2)menu建議配搭魚片頭就加$1,正常發揮夠彈牙亦可轉/加配其他餸,補返差價味道:7/10性價比:8/10-👍🏻香烤豬柳 & 香烤火辣辣豬柳 $16 豬柳外層焦脆,沾滿孜然粉同香料,食落味道類似土匪雞翼咁雖然比較薄身,但鬆軟唔乾柴,配搭脆辣椒花生,香脆惹味😛除咗原味,仲有
我地嗌咗預設5小同加辣中辣比較下😎
中辣冇平時麻辣中辣咁辣,湯底偏酸,大概3小左右
個人口味覺得default好嘅5小辣啱啱好😌
酸中帶微辣,酸菜味道非常突出又食到少少魚鮮味,好開胃
太辣反而影響咗本身湯底味道,唔建議加太辣
酸菜比起平時個種多葉啲,好夠酸
近魚皮位會有極少量骨,要注意
menu建議配搭魚片頭就加$1,正常發揮夠彈牙
亦可轉/加配其他餸,補返差價
味道:7/10
👍🏻香烤豬柳 & 香烤火辣辣豬柳 $16
豬柳外層焦脆,沾滿孜然粉同香料,食落味道類似土匪雞翼咁
雖然比較薄身,但鬆軟唔乾柴,配搭脆辣椒花生,香脆惹味😛
除咗原味,仲有3小辣、10小辣兩個辣度
烤豬柳灑上指天椒碎,3小辣比想像中辣,係愈食愈辣有後勁個隻,食起上嚟唔止3小程度,過癮😈
味道:7/10
👍🏻椰香奶蓋咖啡 +$13
奶蓋質地挺身,口感未到好幼滑,反而食到啲椰子粒粒
椰子味非常香濃,但唔係啲人工假甜香味,攪勻後咖啡有陣陣椰香
鍾意食椰子甜品嘅朋友表示有驚喜好飲🤪
味道:8/10