2018-07-11
係北區好難搵到一間好食既西餐 ,今日竟然俾我誤打誤撞搵到一間高質西餐廳。 平時其實成日行呢條街,但一直無為意有間咁既餐廳,到今日搵西餐食先留意到佢,就入去一試。 舖頭好舒服,店員勁有禮貌,介紹唔同既是日推介,見我有選擇困難更主動上前介紹店內主打,見到佢仲會同唔同客人傾計,感覺好溫馨,好耐無遇過咁既小店。 店員推介左幾道招牌菜,手打牛肉漢堡、羊仔柳、德國豬手(但太熱氣) 最後都點了羊仔柳,好小聽,有點期待。 7:30前點主菜餐湯及飲品送, 仲有意大利香草麵包做餐包,好有高級西餐廳既feel. 南瓜湯好滑好creamy 睇得出店主落左心機。 香煎牛脷,好大片,配埋黑醋沙律菜,相當唔錯 ,牛脷好爽,唔同出面既感覺。 尼哥斯沙律,讓我想起尼哥湖水怪, 配搭好新奇,醬汁應該都係自家製,有甜甜蜜糖味,食得出廚師花的心機,想問佢拎支自家製沙律秘方番屋企整。 吞拿魚超新鮮高質。 主菜羊仔柳,七成熟配牛肝菌汁 , 果然好嫰口, 入口即溶,店員仲好細心咁拎左薄荷醬,配埋真心好正,配菜同樣相當有質素,薯仔用牛油忌廉煮過,平時我唔食薯仔,但佢咁煮好入味,好小可清晒所有配菜。 不得不提是日推介:蟹籽蟹肉忌廉意大
南瓜湯好滑好creamy 睇得出店主落左心機。
不得不提是日推介:蟹籽蟹肉忌廉意大利飯,好creamy , 用料好豐富,啖啖蟹肉同蟹籽,真係超正,要爭食咁滯。
最後叫左個菠蘿梳打同熱朱古力,
菠蘿梳打好消暑,
熱朱好有驚喜,估唔到會有埋拉花,令苦悶的星期二帶來了一點樂趣。
感恩遇上這間高質西餐廳,令平凡日子變得有一點點新意。