2021-10-20 1765 瀏覽
上環一到食飯時間就人頭湧湧,好多餐廳都迫滿晒附近上班一族,見呢間位置偏僻少少嘅星馬菜餐廳無乜人就入去試下佢嘅lunch set,可以揀唔同款式嘅飯/麵,都係星馬菜常見嘅款式。炒粿條屬於濕炒嘅質感,粿條食落煙煙靱靱又幾過癮,鹹鹹香香,加上臘腸、蝦仁、芽菜、韭菜等配料,味道都唔錯👌🏻馬來叉燒乾撈麵叉燒份量都唔少,每件大大件,肉質唔柴,麵條屬於幼身款式,食到甜甜嘅醬油味,仲有好明顯嘅鹼水味,我自己就唔係好prefer有鹼水味。另外仲有大量嘅通菜同芽菜,不過草青味濃,比較一般。海南雞飯 呢款就唔係咁正宗亦都唔推薦,皆因個飯見到白色已經知道唔係雞油飯,雞肉上面有好多啫喱睇落好pro咁,不過雞肉幾乎無味咁滯,只食到雪藏味,應該只係急凍雞卷,唔掂喎😶😶🙈🙈香蘭蛋布丁聽聞呢個布丁係呢度嘅招牌,質感便實淨,偏向吉士布甸嘅質地,面頭嘅焦糖同下面嘅班蘭布甸味道唔多夾,有啲奇怪🤔不過分開食就好好多,下面嘅布丁班蘭味香濃,整走啲焦糖食嘅話就唔錯😂人均消費:$110推介指數(10分為滿分):6分

炒粿條

馬來叉燒乾撈麵