2020-12-02
一次工作嘅關係,去到太平山街一帶,發現呢區嘅寧靜,沿路嘅唐樓、建築物未因為時代發展而清拆,仍帶有舊日香港嘅氣息。週末同朋友再臨呢區,影下相,扮下文青 🤓到咗黃昏,朋友們開始因為肚餓而唔出聲之際,大家被普慶坊盡頭「我愛慢煮」嘅燈光吸引住 ✨ 「慢煮」聽就聽得多,究竟慢煮同快煮有咩分別呢 😂 一於拉朋友入去試吓餐廳主打慢煮菜式,其實其他選擇亦唔少,有side dish、甜品。價錢相當貼地,大部分side dish都係$28,甜品$30,最啱叫多幾個品種同朋友share 😌 而飲品方面,有手工啤、mocktails、梳打呢啲特別嘅選擇。Order嘅模式類似快餐店,揀好食咩後,就可以去收銀處落單俾錢,調味品、餐具、水都係以自助形式。Help yourself!=========================US安格斯頂級西冷牛扒(小)$148牛扒面頭焦香,放上一根rosemary。同平時 pan-seared 牛扒有咩分別呢,試一啖先。Boom! 🤯 牛味濃郁,相信就係慢煮嘅方法鎖住肉汁,令肉質唔乾,帶有少許咬口,亦帶微微牛油香氣。一人份岩岩好,不過我地唔夠喉,立刻encore! 牛扒
=========================
US安格斯頂級西冷牛扒(小)$148
牛扒面頭焦香,放上一根rosemary。同平時 pan-seared 牛扒有咩分別呢,試一啖先。Boom! 🤯 牛味濃郁,相信就係慢煮嘅方法鎖住肉汁,令肉質唔乾,帶有少許咬口,亦帶微微牛油香氣。一人份岩岩好,不過我地唔夠喉,立刻encore! 牛扒有肉味,呢句好似好廢,不過其實係一種奢侈,好多餐廳嘅牛扒都搵唔到架~
炸蕃薯條 $28
蕃薯條幼身,熱辣辣、脆卜卜,尖尖位亦唔會太燶(有啲餐廳燶到半條唔食得㗎😅 )
芝士忌廉菠菜苗 $28
菠菜苗配上芝士忌廉簡直perfect match! 平時菠菜吃落會有少少澀味同「嚡口」,攬拌一下芝士混合埋菠菜就完全食唔出澀味~
8小時蜜糖香草烤雞鎚四隻 $88
雞鎚大大件,面頭掃上蜜糖,淡淡嘅香草味,肉質juicy軟滑
芝士溫泉蛋大啡菇 $28
溫泉蛋同菇,究竟點解夾埋一齊呢 🤔 原來係蛋放喺大啡菇上烤焗,再鋪滿芝士燒香,切開一半,嘩~蛋流湧出,係流心㗎 😍 蛋汁唔腥(好怕生蛋腥味嘅我 🙈 ),大啡菇肉厚,濃郁嘅菇汁咀嚼時流出,菇菇亦唔會有草青味,正 👍 烤焗大啡菇嘅同時,唔會令蛋過熟,時間火候都要配合得好 👍
比利時琥珀啤 $42
啤酒味清,帶微微焦糖味,啱晒怕酒味嘅朋友
西西利香水檸檬碳酸飲品 $26
本身以為係餐廳既特色mocktail,原來係行懷舊風既玻璃樽裝飲品。飲落檸檬酸味輕身,易入口,較甜 🐜
「我愛慢煮」隱藏喺小巷之中,喺尋覓餐廳嘅過程有著離開鬧市嘅感覺,每道菜式都食得出廚師嘅心思,抵讚 👍 餐廳裝修走工業風,輕鬆laid back,冇侷促感,價錢貼地,情侶約會或朋友聚會都咁啱 🙌🏻
=========================
我愛慢煮 (普慶坊)
📍 上環普慶坊18號地下G2號舖