2024-02-02 300 瀏覽
今次帶了一個識飲識食又愛酒嘅朋友,再次到訪位於上環荷李活道法國餐廳「BACCHUS」,喜歡這裏的環境有格調,室外座位更加有feel,知道最近轉左Menu,見到仲有我好想食嘅黃油雞,即刻再次黎朝聖,今次就試埋Wine Paining 🍷每位$1680這個價錢,可以食到高級的美食和美酒,真的性價比很高👍🏻🌟8- COURSE OPERA TASTING MENU🌟$1,680 per penson with French wine paining▪️Parker house /whipped brown butter自家製麵包熱辣辣又鬆軟,配上廚師特調的黑蒜白豉油牛油,非常特別,配上麵包充滿蒜香▪️Hamachi / caviar非常矜貴用上魚子醬的盒子,放上日本油甘粒、魚子醬、金箔、柚子醋啫喱,極其鮮味和肥美 ▪️Abalone / dill / rice cracker日式機煮鮑魚慢煮了超過一天的時間,入口非常軟腍鮮味,配香脆米紙和白蘿蔔,口感滿滿▪️Leck and potato soup雅枝竹薯仔忌廉湯,口感厚身綿滑Creamy,雅枝竹和薯仔味濃郁到不得了,好感有點像栗子蓉嘅味道,好出色▪️

▪️Hamachi / caviar

▪️Leck and potato soup

▪️Threadfin / ham Dashi / lime leaf
馬友魚用昆布醃咗一晚再煎香,再用昆布、鰹魚高湯煮成醬汁,魚皮香脆,味道鮮香,湯汁濃郁到不得了,再配合鹹香嘅火腿和檸檬葉,口感豐富,充滿啲魚的鹽香

▪️Barbarie female duck breast / raspberry
慢煮母鴨胸配覆盆子,鴨肉鮮嫩得像法式血鴨一樣,味道很濃,口感有咬口後Juicy ,配上大酸甜的覆盆子醬汁,惹味非常,伴菜的法式西蘭花亦好滋味

▪️Three yellow chicken + $ 280 for 2
全晚最期待嘅黃油雞,出埸賣相絕佳,整整隻雞的外皮金黃酥脆,屁股位插住大大支香草,香味四射,雞皮口感香脆充滿雞油香,雞肉嫩滑又入味,味道鹹香充滿雞味,食完令人再三回味,要食記得提早預訂

▪️Crab /risotto
蟹肉意大利飯蟹肉滿滿,用上鰹魚龍蝦汁去炮製意大利飯,口感和味道非常濃郁又Creamy
再鋪上日本魚籽,鮮上加鮮

▪️Petit four
甜品四重奏,巴西可可豆朱古力、焦糖可麗露、肉桂馬德蓮蛋糕、伯爵茶忌廉撻,每一款都是自家製造,充滿法式風味,而且甜度適中,完美

▪️ Wine Paining
餐廳的經理對於酒品非常專業,因應我們食嘅唔同食材,介紹了不同的香檳、白酒、紅酒、甜酒等等,令我們喜歡飲酒,但係又沒有專業知識的人大開眼界,我們非常滿意,高度推薦大家可以試吓

• Three yellow chicken