2020-09-30
「醍醐」是一間由北角搬到上環半山區的Omakase🍣,曾被譽為香港之光🇭🇰的Omakse,是米芝蓮指南推薦。需要大約半年時間先可以book到一次。因為餐廳只能ser 8位食客。餐廳位置比較偏僻,甚至連鋪名都沒有,外表低調、內𥚃十分優雅、用淺色木系為主、光線充足又舒服。桌上每一款器皿⚱️、食具都充滿日本氣氛,連每一款食物都會襯托不同的器皿盛載,從中看得出老闆Mori San對食物的堅持和對客人的細心。食材方面:由開胃菜、刺身、壽司、熟食、甜品大約超過20款,每款都是時令食材,由日本運送。特別每款食材的醬汁都由Mori San自家製造,令食物更鮮更有層次感!由淡味到濃味,每款放到你面前的食物如一件藝術品,會令你期待它的味道,為味蕾帶來新的衝激。「蠔、太魚、金木雕、沙甸魚、魚翅蟹肉蒸蛋、鹽海膽蝦、九洲第一名富夫 赤海膽、海鰻、馬糞海膽、鮟鱇魚肝米通」食物太多,希望可以原諒小弟不能在此逐一為大家分享味道🙏🏽🙏🏽🙏🏽。有人話咁既價錢可以有好多選擇,$2500係香港的確可以有很多不錯的選擇,但我認為鐘意食Omakase的話,Mori San係必須係人生要試一次的其中一間,佢暫時係我食過Omakase
有人話咁既價錢可以有好多選擇,$2500係香港的確可以有很多不錯的選擇,但我認為鐘意食Omakase的話,Mori San係必須係人生要試一次的其中一間,佢暫時係我食過Omakase最飽的一間,足以令你個腰圍大了2吋,而且醬汁亦十分出色👍🏽👍🏽👍🏽!!
當然每個人對食物的追求都不同,味道永遠都是見仁見智。
如果想試真係要打去早D訂喇,座位買少見少😅。