2022-11-27 1288 瀏覽
一打開熟食中心的大門,迎來的是一片喧鬧,濃重鑊氣的白煙撲面而來。有一刻都擔心,到底在呢個環境品嚐法國菜係咪堅得架?朋友比我早到,一早已安坐好,叫左杯莎當妮,邊飲邊等邊觀賞熟食中心人生百態。呢度做得歐陸菜,美酒固然少不了。店子小小,wine list卻很多樣化。由香檳至port wine都有供應,而且價錢實惠。但對於真正嘅酒鬼嚟講,最吸引嘅選擇莫過於呢度係免收開瓶費的。因此水,我特地帶左支白酒去開。即使唔收crockage, 餐廳的配套卻很專業,準備好冰桶、雪過嘅酒杯,老闆仲全程侍酒,間中同客人cheers, 非常互動過癮。我哋兩個人叫左以下菜式, 簡評如下:1. 龍蝦湯($118)配送餐包龍蝦湯好大件頭,兩個女仔分都足夠。一上菜嗰陣時個樣好吸引,香氣撲鼻。有一隻龍蝦甜嘅肉擺喺中間,鮮甜彈牙!個湯飲得出真材實料👍餐包香軟但唔甜,有種獨特的煙韌口感配上牛油又剛剛好,like!2. 鵝肝凍撻配覆盆子($138)好精緻,哦剛好滑溜配埋raspberry微酸,正。個撻比較腍同埋唔夠牛油香,呢度要扣少少分。3. 西班牙燒乳豬($218)呢個好好食!豬皮香脆,底下肥膏甘香可口,加埋薯蓉,十分可口!4

我哋兩個人叫左以下菜式, 簡評如下:

1. 龍蝦湯($118)配送餐包

2. 鵝肝凍撻配覆盆子($138)

3. 西班牙燒乳豬($218)

4. 法式鴿子千層批($268)
呢個是最愛!有多重味道同口感,椰菜、巴馬火腿、雞肉慕絲、鵝肝同鮮嫩鴿胸,好豐富。伴碟薯蓉絕對可以成為主角, 佢軟滑中有點薯粒,好香松露同牛油香,好正。加上有點焦糖香的醬汁,成個菜式十分精彩!

5. 拿破崙千層酥($68)
好香的酥皮,美味但不算十分獨特。

6. 巴伐洛娃蛋白餅($68)
呢個是我甜品中的最愛!講複雜程度,賣呢個價已是無敵。蛋白餅香脆、蛋白霜同忌廉香軟,配上酸甜熱情果汁同多種鮮果,口感同視覺都非常豐富,大推!

無加一,只收現金,當晚人均 $463。食物高質,食得開心又滿足👍👍👍
兩人一枱撐枱腳得, 一大班人嚟開酒暢飲又得,非常之flexible.

有下次!
  • 法式鴿子千層批