2018-05-20
環境: 樓上鋪。冷氣夠,乾淨清潔有別一般樓上鋪食店充斥油煙氣味,呢點讚一下!相就唔提供了,其他post已有好多。focus 個人食評^^食物:頭盤:燒帶子柚子沙律鵝肝配呠酒梨蟹肉酥皮盒湯:海鮮濃湯蟹肉南瓜湯主食:龍蝦汁海鮮意大利飯卡邦尼意粉甜品:檸檬雪芭檸檬芝士蛋糕評語:1) 燒帶子柚子沙律: 4.5分,讚。燒帶子厚薄剛好,燒得夠香之餘冇油淋淋既感覺。沙律菜有雨衣金蘭,唔只得羅馬生菜,較有口感。柚子用上紅肉柚,清甜不苦,激讚。油醋汁鹹甜酸比例很好。2)鵝肝配呠酒梨: 3.9分。樓上鋪此價錢鵝肝份量偏少。鵝肝煎得剛好,鹹度也剛好,下方多士厚度配合得很好。3) 蟹肉酥皮盒: 3.7。整體ok。蟹肉有蟹味。酥皮盒沒有受潮或過油。但欠缺點特色!4) 海鮮濃湯: 3.8。湯濃度鹹度都好balance, 不過湯內既海鮮失色。蝦用上雪蝦,只有彈牙卻欠缺鮮蝦肉既質感同鮮甜。青口好老,冇鮮味。基本上只想飲個湯,完全唔想食佢啲海鮮,98蚊咁既質素我覺得overpriced.5) 蟹肉南瓜湯: 3.5。蟹肉好鮮,不過有大量軟殼,每一啖都被軟殼充斥,飲得好辛苦。南瓜味濃,清甜。湯亦夠rich.6) 龍蝦汁海鮮
食物:
甜品:
檸檬雪芭
檸檬芝士蛋糕
評語:
6) 龍蝦汁海鮮意大利飯: 3.6。飯質感軟硬適中,同其他菌類及翠玉瓜配搭得宜,減去飽膩感。龍蝦汁味濃郁,鹹度適中。不過又係上面啲海鮮出事!啲海鮮同海鮮濃湯內既大致相同。青口,蝦都唔合格!帶子ok. 多咗既係北寄貝刺身,不過完全唔夾。叫做好過配三文魚。所以啲海鮮好多都食唔到,因為真係好難入口。
7) 卡邦尼意粉: 唔係我食,無法提供食評。
8) 檸檬雪芭: 4.2。成隻檸檬上,檸檬味很香。酸度剛好!質感似係打成泡沫再放冰格。所以好香滑。本人鍾意呢種質感!不過expect食冰既可能會失望^^。唯一缺點,用大粒冰座碟放檸檬於上。一路“筆”個檸檬一路兜圈。因為個檸檬結晒冰,扶住啲手指凍到痛!好彩服務員見到我咁狼狽即刻俾張紙巾我扶個檸檬。建議: 座底啲冰改做碎冰/換個啱用既器皿放吧T.T
9) 檸檬芝士蛋糕: 2。好甜!檸檬味好香,不過完全冇芝士味亦冇芝士蛋糕既質感。