2022-12-09
下午經過西灣河太安樓地下嘅幸福鍋,有下午茶時間嘅Menu,和朋友入去試吓一人火鍋,佢讚口不絕。👍🏻👍🏻👍🏻叫咗傳統嘅牛肉麵同埋滷肉飯。牛肉麵有鹹酸菜同埋又淋又好食嘅牛腩,麵質彈牙。滷肉飯有半隻滷水蛋,滷肉飯嘅醬油好味道,一次過滿足晒食麵同埋飯的慾望。😋😋😋外籍朋友好欣賞台式香濃沙茶鍋,裏面有肥牛、玉米、冬菇、娃娃菜、米血糕、花枝丸肉丸枝竹等等。鍋底嘅沙茶醬非常香濃好味,加埋薯粉同埋粉絲一齊食,飽肚又好味。幸福鍋嘅飲品夜市鳳梨🍍水果茶非常推薦,唔太甜,自家的芋泥鮮奶可以叫少甜, 芋泥又多又粉👏🏻👏🏻紅豆仙草珍珠三色芋圓係我最鍾意食嘅甜品,裏面大大粒嘅珍珠,煙煙韌韌,又有仙草,甜甜嘅大大粒嘅紅豆,仲有啲奶白色椰子味香濃嘅啫喱,食落去甜味適中。下午茶時間嘅食物又便宜又好食,真係唔錯嘅選擇,唔怪得知坐滿晒人。