2020-09-22
第一次接觸白布烏冬係見到朋友po相,上網睇過先知原來白布烏冬係改良於群馬縣其中最有名氣的其中一家烏龍麵店「藤屋」。該店的「店自慢」,就係闊身好似白色被子一樣摺疊起來的烏冬麵「ひもかわうどん」,就好似白布咁~ 後來被引用並改良成依家深水埗呢間白布烏冬。白布烏冬全自家製,口感彈牙煙韌又滑溜。裝修好有日本feel 好用心!烏冬主要有三種食法:沾麵、冷麵、湯麵,各有特色。太好啦!平時午餐晚餐時間要排長龍,揀左冇咩人食飯嘅時間嚟完全唔使排!第一次嚟食揀左最抵玩嘅鴨肉沾麵。我揀沾麵嘅原因係,沾麵嘅湯一開始係熱,可以食到湯麵嘅風味,等食到一半d 湯同麵都攤凍曬,就可以食到冷烏冬嘅風味。仲因為沾麵係湯麵分開,就唔怕浸到d 烏冬軟爛曬。烏冬成一塊薄薄的長方布形,每份有8片,望落薄但夾起都有一定重量。鴨肉湯望落清其實味道幾足。入面固定有3片頗為厚實嘅煙鴨胸、大蔥、少許紫蘇葉、茄子等。飲落幾清但係味道濃郁,茄子、大蔥都好軟腍入味~食鴨肉嘅時候加dd 紫蘇葉同湯、烏冬一齊食,味道會再豐富d。烏冬沾湯之後滑到完全夾唔到😂 食到好狼狽,湊個口去碗邊,好努力吸起,sir sir 聲大大聲😂😂可惜食到第三塊d 烏冬同
白布烏冬全自家製,口感彈牙煙韌又滑溜。
裝修好有日本feel 好用心!
烏冬主要有三種食法:沾麵、冷麵、湯麵,各有特色。
第一次嚟食揀左最抵玩嘅鴨肉沾麵。
可惜食到第三塊d 烏冬同湯開始凍,而且凍得好快,所以未食到一半就變左冷麵🤣
烏冬越凍就越硬,最後2片已經唔滑同埋變得好韌,所以 最後忠告:
—————-!! 打完卡記得快d 趁熱食 !!————