2018-04-10
是日星期六 出發過大海前 順路來吃個早餐第一次到來 兩位朋友未到 我先步入店內 望見有兩張卡位及中間兩張圓檯沒人坐 有個阿姐在一邊檯抹餐具 你眼望我望沒理我 好~咁就在卡位坐下隔左兩三分鐘 有個男仔入黎 抹餐具阿姐問佢幾位 叫佢同我一檯阿姐得知我三位 好不禮貌行過黎咁話要齊人先入得架wor 果兩個幾時到?我話五分鐘左右 佢再話係佢地安排座位的我問:咁我係咪要行番出去等?佢話係!咁其實都係要返出去等為何又問我兩位朋友幾時到呢?又為何你眼望我眼之時 你唔講呢?老奉我要知道係齊人先入座?你唔搵個人好似澳牛咁係門口帶位有咩咁巴閉呢?好 我忍!點知由再次齊人入座由Order至到食物既味道 到最尾取消果個碎牛厚多士 簡直可以好肯定一句以!後!唔!會!再!黎!!先點算A餐 想改菠蘿油阿哥仔問完阿姐就答 轉晒。咩叫轉晒?算算算 我照要番牛油餐包 通粉 熱鴛鴦朋友Y 點了早餐E 餐包/腸仔/煎雙蛋 凍檸茶朋友E 點了香蔥碎牛厚多士 熱咖啡餐飲先到 第一淡飲完已經好後悔了 早知去番蘭芳園🤦🏼♀️我完全覺得自己飲緊杯奶水 無茶味無咖啡味 真係完全連一間新開既茶記都不如!朋友最要求檸茶既茶底 我杯都無味 何
第一次到來 兩位朋友未到 我先步入店內
望見有兩張卡位及中間兩張圓檯沒人坐
有個阿姐在一邊檯抹餐具 你眼望我望
沒理我 好~咁就在卡位坐下
隔左兩三分鐘 有個男仔入黎
抹餐具阿姐問佢幾位 叫佢同我一檯
我話五分鐘左右 佢再話係佢地安排座位的
我問:咁我係咪要行番出去等?
佢話係!咁其實都係要返出去等
為何又問我兩位朋友幾時到呢?
又為何你眼望我眼之時 你唔講呢?
老奉我要知道係齊人先入座?
你唔搵個人好似澳牛咁係門口帶位
有咩咁巴閉呢?好 我忍!
點知由再次齊人入座
以!後!唔!會!再!黎!!
先點算A餐 想改菠蘿油
阿哥仔問完阿姐就答 轉晒。
咩叫轉晒?算算算
我照要番牛油餐包 通粉 熱鴛鴦
朋友Y 點了早餐E 餐包/腸仔/煎雙蛋 凍檸茶
朋友E 點了香蔥碎牛厚多士 熱咖啡
餐飲先到 第一淡飲完已經好後悔了 早知去番蘭芳園🤦🏼♀️
我完全覺得自己飲緊杯奶水 無茶味無咖啡味
真係完全連一間新開既茶記都不如!
朋友最要求檸茶既茶底 我杯都無味 何況佢個杯呢😪
食物方面 - 火腿絲雞湯通粉 湯底尚算濃郁
腸仔/煎雙蛋 腸仔好似用水滾熟咁 無特別可言 因為都是本身原有味道
重頭戲 期待呢個香蔥碎蛋厚多士
期待到我同朋友Y都食完 仍未到 望望手錶
都落左單超過三十分鐘
我地嘗試同櫃面既阿姐催一催
佢話呢個係比較耐d 佢去跟一跟
佢話好快 整緊 見佢都叫做有禮貌既
大家都好客氣
隔左十分鐘 都仲未黎 阿姐聽到我地講
佢話等多一陣呀!
相隔唔夠兩分鐘 佢行開再返黎再話
「下 仲未到呀?」
我心諗你話呢?檯面有野咩?
佢準備去催之制 我地順便叫佢改做外賣
佢答我:下 改外賣唔好食架wor
而家個問題唔係在於好唔好食喇 我地趕船呀
佢話好好好~
之後去完廚房 行番出黎話 整緊架喇 定你地想取消去?我睇下可唔可以取消!
之後不斷講 今日做唔切呀 唔係我地整唔到 係你地等唔到咋~
一個多士前後加埋等左你四十分鐘以上 咩叫做我地等唔到?我係咪要去食個餐室早餐要好似食法國菜咁提早三至四小時黎等你?
一路找數 佢一路講講講我地等唔到
朋友Y開始火滾要爆喇
阿姐就不斷地重覆「係既對唔住對唔住呀..係既對唔住呀」
語氣差到一個點!
無味!無態度!
人情味?咩黎?可以點的嗎?😪