2024-10-23
呢間餐廳喺網上成日見到有人介紹,被譽為香港版嘅牛舌之檸檬,自己去過日本試真正嗰間牛舌之檸檬,都覺得只係一般,唔覺得超好食,唔需要特登大排長龍為咗去食一次,今次見到有香港版嘅,又走去試吓睇吓好唔好食。平日六點幾七點去到,已經好多人排隊,要等三四十張枱,最後等咗80分鐘先可以入座,座位非常迫,枱與枱之間好窄,要行入去入面張凳坐都要好纖瘦先得。基本上大家都係叫牛舌,我哋就一個叫牛舌+牛小排,一個就叫魚生飯試吓。價錢方面都唔算特別平,同日本差唔多,甚至仲好似貴過日本,而份量方面,就細過日本,個木盤都細好多。龍田炸雞 $18 3粒炸雞唔算大粒,熱辣辣,不過唔脆,點醬都幾好食嘅。極味厚切牛舌+牛小排定食(附牛舌咖哩) $188定食有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、牛舌咖喱、白飯、甜品,沙律就係胡麻醬沙律都OK嘅,麵豉湯就用粉沖冇乜特別,茶碗蒸入面有蟹柳冬菇,不過個蛋唔算好香,亦都冇高湯味,牛舌咖喱嘅牛舌好腍,咖喱用嚟撈飯就啱,如果唔係個白飯會好齋,甜品喺個粉紅色花花盒入面,係一舊蕨餅。牛舌嘅問題同日本一樣都係燒得唔夠,燒得唔夠耐亦都唔夠香,個牛舌本身都唔係太靚,個色澤一般,不過就好夠厚嘅。反而牛小排就幾好食
龍田炸雞 $18 3粒
炸雞唔算大粒,熱辣辣,不過唔脆,點醬都幾好食嘅。
極味厚切牛舌+牛小排定食(附牛舌咖哩) $188
牛舌嘅問題同日本一樣都係燒得唔夠,燒得唔夠耐亦都唔夠香,個牛舌本身都唔係太靚,個色澤一般,不過就好夠厚嘅。反而牛小排就幾好食,燒得香,加上因為有用醬汁燒,個醬汁好食。
極上北海道魚生丼御膳 $178
寫住有赤蝦、海膽、三文魚、三文魚子、時令魚、帶子,睇嚟時令魚就係油甘魚,同餐牌圖片一樣。
講真對魚生丼都冇期望,始終佢主打牛舌。赤蝦好腥,食蝦肉已經腥,啜咗一下蝦頭更腥。三文魚、帶子都冇乜味,油甘魚還好,海膽口感ok唔會超淋,但都唔鮮甜。飯係白飯,不是醋飯,暖暖的。