2014-12-02 1417 瀏覽
第一次寫食評亦不得不寫,雖然owner去過好幾次新加坡,马来西亚,好希望owner睇到呢篇食評會改進,不妨再去多幾次新马。無影到餐牌,裡邊确係好少选擇,大多数都係新加坡既飲食,马来既飲食就得幾款咋飲呢杯Teh Tarik(拉茶=拉奶茶,但味道极其量有d似港式奶茶)似飲紧港式奶茶,owner可以係吉隆坡或鄰近既mamak檔(妈妈檔)飲到香滑既Tea tarik我係为呢碗辣椒板麵而黎,更希望俾呢個价錢可以食到食開既味道,结果只可以話止到渴。干辣椒酱仲有好大既進步空間。本应係苟紀湯係可以中和返食辣椒既燥热,但唔係人人都鍾意個陣味...我想可能係呢個原因而變化为胡椒粉湯...係香港食咖哩我都唔報乜希望,心想呢度係專食星马菜既,點知試落都係失望。其實味道尚算有d新鲜感,始終同平時係食到既咖哩唔一样。而我失望既係個餐牌寫明Mr.Lee咖哩雞,应該係chinese recipes,點解會變左马来既印度人煮咖哩既口味??? 有機會去马来既妈妈檔食印度煎饼(roti canai),指定要咖哩酱汁(印度煎饼既配酱之一)。總之試過就明。新加坡肉骨茶我見到有人寫話唔好食話係飲紧胡椒湯或湯底唔係食過個款,事实係

新加坡肉骨茶
我見到有人寫話唔好食話係飲紧胡椒湯或湯底唔係食過個款,事实係好多人都唔知马来西亚肉骨茶同新加坡肉骨茶係唔一样架!
分别係,新加坡肉骨茶係胡椒湯底,而马来既係藥材湯底,但亦有分地区性既重口味同清淡口味之分。
  • 辣椒板麵