2010-07-16
從來都只係上黎Openrice.com齋睇唔寫,但食過呢間金雀之後,真係無論如何都要同大家分享一下。琴晚去開銅鑼,灣就上Openrice.com睇下有咩好食。Click到銅鑼灣專頁,見倒介紹銅鑼灣食扒既餐廳,見倒金雀呢間老牌扒房就想試下,預期同金鐘既樂意差唔多。諗住咁出名要book位,打去話2個人唔使book架喇,咁就早d七點左右去到。的確唔使等位,地方都算大,好多位。d人都尚算有禮貌。見咩正餐、特餐無咩心水,2個人分別嗌左個鐵板鴕鳥肉扒餐(大概$110)同芝士焗龍蝦拼牛柳(大概$170)。睇之前既食話羅宋湯唔錯,就揀左1紅1白1。的確紅湯幾出色,白湯就係一般老牌餐廳既白湯,不過不失。但個餐包就係涼的,唔算冰凍亦都唔係石頭咁,但絕對唔係好食。到主菜上,個鴕島肉扒賣相其實唔差,但一食落去就嚇死人!薯條係完全冰冷,鴕鳥肉基本上都只係微暖,完全係靠塊鐵板既溫度,但餐廳冷氣都算幾凍,成份餐轉頭已經凍晒。鴕鳥肉唔係扒,係鴕鳥肉柳,份量好多,肉質都可以,但問題係完全無味道!唔熱,無味道,但份量奇多。至於龍蝦牛柳,再次唔熱既。龍蝦肉質極梅,煮法係拆肉撈火腿粒炒蛋,再鋪上芝士焗。幾乎食唔倒一點龍蝦味,
至於龍蝦牛柳,再次唔熱既。龍蝦肉質極梅,煮法係拆肉撈火腿粒炒蛋,再鋪上芝士焗。幾乎食唔倒一點龍蝦味,唔以為食緊有怪味既炒蛋,非常失望!牛柳算係最正常,上菜時都已經係微溫,但食落起碼有點味道。
正餐(約$95)、特餐(約$85)都配甜品,但我呢2個相對較貴既餐反而無。餐飲就係一般老牌餐廳質素,不過不失。
另外餐廳做緊$12一支細生力啤酒。平時從來飲生力,都嗌左支飲下下火。
大部份幫襯既都係街坊打工仔打扮,絕對係唔想點花錢、又可以食下扒、對食物質素無要求岩黎既平民餐廳(但如果係咁我會情願去茶餐廳,價錢唔使一半但都仲好食)。