2023-07-24
位於上環《Sabor Private Kitchen》,主打傳統西班牙私房菜,堅持選用西班牙食材及忠於原味道餐廳環境雖不算大,但座位格局令人舒適,而且燈光調教到相對昏暗,可以一個有情調嘅氣氛下用餐餐廳提供了Chef Tapas Menu和Sabor Mix Menu 2款選擇,我就試了後者。另外餐廳免開瓶費,適合慶祝或包場💫Chef Tapas Menu一坐低店員先奉上一小碟橄欖,食幾粒醒醒胃🍴意式香脆多士伴蕃茄蓉醬 - 多士外脆內軟,配上自家製蕃茄蓉醬,食落酸酸甜甜之餘亦好清新🍴魚湯煮蜆 - 蜆肉不算大但好新鮮,以鮮甜嘅魚湯做湯底,加分💯🍴香炒墨魚粒配蕃茜蒜蓉醬 - 墨魚粒爽口彈牙,蒜蓉醬用了氣槍打出嚟,令口感似食雪糕,幾有心思👍🍴墨汁釀吊桶 - 將牛肝菌和豬肉碎釀入吊桶,再用墨汁和蕃茜油淋面,食落味道層次豐富🍴水波蛋配大啡菇 - 切開水波蛋嘅流心蛋汁,配埋大啡菇一齊食非常夾味,大啡菇厚身之餘亦好juicy🍴炸蟹肉丸 - 用上蟹膏和蟹肉製成肉丸,炸後外皮香脆,口感豐富🍴橄欖油蒜片大蝦 - 大蝦夠大隻,口感爽彈,燒熱嘅橄欖油和蒜片令大蝦入味,餐廳亦配上一小碟麵包,可以點橄欖油嚟食,非常
💫Chef Tapas Menu
一坐低店員先奉上一小碟橄欖,食幾粒醒醒胃
🍴橄欖油蒜片大蝦 - 大蝦夠大隻,口感爽彈,燒熱嘅橄欖油和蒜片令大蝦入味,餐廳亦配上一小碟麵包,可以點橄欖油嚟食,非常惹味
🍴Crema Catalana - 是一款加泰羅尼亞嘅傳統甜品,類似法式Crème brûlée,但外脆焦糖內裡偏流質,而且以肉桂和柑橘等調味
🍴蛋白焦糖蛋糕 - 做到類似芝士蛋糕,但就以蛋白取代了芝士,比一般蛋白蛋糕更有口感