2020-09-14
到下午茶時間肚仔餓,喺商場行行吓見到呢間阿金南洋茶室,見到餐牌都好多選擇,所以就二話不說入咗去坐低。云云接近20款下午茶餐裏面有好多款都好想試,但既然第一次嚟到就揀佢嘅招牌茶餐,同埋試埋佢嘅招牌白咖啡。招牌阿甘無骨海南雞配油飯,估唔到以下午茶餐嘅份量來講海南雞都算幾多,冇骨嘅海南雞真係食得好方便,肉質都幾滑,配上三色醬感覺正宗,油飯都好夠味,有香茅嘅香味,附送一碗好濃味嘅冬瓜湯。而朋友就試咗香茅豬扒配迷你地道喇沙,豬扒好入味好香,唔會好乾好柴呢樣抵讚,呢碗喇沙唔算好特別,但係都唔差,有好濃郁嘅椰子湯味,亦都唔係太辣,差唔多飲晒成碗湯,餐廳好細心可以比客人揀要滲滲,又或者係淨米粉或淨米線,自由度大。至於招牌白咖啡係煉奶底,略嫌有點濃,但係仍然十分香,食完主食再飲埋杯咖啡,慢慢享受下午茶嘅時間。