2018-05-03
夏天到啦~呢排開咗好多間新嘅台式手搖飲料店知道啱啱新開咗呢間飲品店招牌好可愛,似係心電圖,又似係簽名朝早10點幾行到附近,行到路口仲見到啲花籃轉入去巷仔,一落樓梯,舖頭就喺右手邊裝修白雪雪,舖仔細細,有四五個員工見到網上啲報道都係介紹佢個方形珍珠,咁緊係想試下啦~點知我哋可能太早去到啦,舖頭左邊有塊板仔寫住方形珍珠要11:15先有,就連普通圓形珍珠都要等到11點先有由於我哋已經行到好熱,極度需要凍飲解渴,所以都唔等啦本來一心試飲方形珍珠奶茶,而家飲唔到,於是望住個menu有啲迷茫而且睇menu上嘅推介logo都好似無乜啟示,因為大部分都有個logo跟住店員就推介咗個草莓歐蕾,話影相好靚。。。聽到之後打咗個突,雖然打卡呃like好普遍,但係飲品店店員係咪都應該講返飲品本身嘅味道或者配方咁呢咁無主見嘅我哋就點咗一杯草莓歐蕾,一杯抹茶歐蕾等咗5分鐘左右兩杯野飲就ready啦~諗住影低做reference然後專業嘅影相店員又指導咗我哋點影得靚啲就係咁啦~講返飲品先本來擔心個草莓歐蕾會係齋用糖漿沖出來點知杯野唔止樣靚,仲幾足料~有士多啤梨果肉,當然都飲到士多啤梨糖漿味甜味適中,果肉有咬口,消暑佳
知道啱啱新開咗呢間飲品店招牌好可愛,似係心電圖,又似係簽名
朝早10點幾行到附近,行到路口仲見到啲花籃
轉入去巷仔,一落樓梯,舖頭就喺右手邊 裝修白雪雪,舖仔細細,有四五個員工
見到網上啲報道都係介紹佢個方形珍珠,咁緊係想試下啦~
由於我哋已經行到好熱,極度需要凍飲解渴,所以都唔等啦 本來一心試飲方形珍珠奶茶,而家飲唔到,於是望住個menu有啲迷茫
跟住店員就推介咗個草莓歐蕾,話影相好靚。。。
咁無主見嘅我哋就點咗一杯草莓歐蕾,一杯抹茶歐蕾
等咗5分鐘左右兩杯野飲就ready啦~
然後專業嘅影相店員又指導咗我哋點影得靚啲
講返飲品先
本來擔心個草莓歐蕾會係齋用糖漿沖出來
點知杯野唔止樣靚,仲幾足料~
有士多啤梨果肉,當然都飲到士多啤梨糖漿味
甜味適中,果肉有咬口,消暑佳品
反觀個抹茶歐蕾就大失所望
抹茶味同奶味都淡
再耐啲冰會融,然後就更加唔好飲