2019-09-16
正宗蘭州牛肉拉麵 #尖沙咀嗰日落大雨,咁啱喺尖沙咀見到有間好大食蘭州牛肉拉麵嘅鋪頭,於是就入咗去,嗰陣仲係下午茶時間,所以就試咗佢哋嘅下午茶餐,全部下午茶餐都大約係$60左右,唔算太平但係呢個份量來講又唔係好貴嘅。蘭州牛肉拉麵+涼拌土豆絲 ~$60店員講到明下午茶餐嘅份量係午餐嘅一半,不過其實成個面底份量都唔少,不過啲牛肉就淨係得三塊,而且仲要係非常薄切。湯底: 清清地,帶少少牛肉味麵: 其實類似刀削麵,煮得仲有少少咬口牛肉: 講真咁薄都好難韌得去邊,不過份量同埋個口感就真係爭咁啲整體嚟講,正正常常,唔需要特登去試。另外下午茶會加送一個配菜,今次就揀咗涼拌土豆絲,就係一般嘅土豆絲,冇乜特別。肉夾饃+烤羊肉 ~$60雖然冇真係食過大陸嘅肉夾饃,但係都係香港好多唔同嘅陝西餐廳食過(eg 西香記),呢個要咁我同平時食開嗰啲好唔同,佢入面啲肉唔係手撕肉,而係一粒粒肉碎,而且個味道有少少似咖喱味,唔係話唔好食純粹係覺得唔太正宗。至於個外皮其實都考得幾香脆嘅,不過成個都幾油膩。反而個烤羊肉嘅味道同埋質感又做得幾好,孜然味香,肉質淋,帶有少少羊蘇味,幾正。烤雞翼 $18味道同烤羊肉係同一個味,所以同
蘭州牛肉拉麵+涼拌土豆絲 ~$60
湯底: 清清地,帶少少牛肉味
麵: 其實類似刀削麵,煮得仲有少少咬口
整體嚟講,正正常常,唔需要特登去試。
肉夾饃+烤羊肉 ~$60
至於個外皮其實都考得幾香脆嘅,不過成個都幾油膩。
烤雞翼 $18
味道同烤羊肉係同一個味,所以同樣都唔錯,不過又唔係食到好嘩然嘅。
味道:3.5/8
性價比:3.5/8
成間餐廳都好正常,絕對唔需要特別去食,但係如果咁啱經過冇嘢好食嘅話都可以食嘅,都唔算太伏。